Europese Centrale Bank digitale euro

Europa moet zich klaarmaken voor een digitale euro, aldus ECB directielid

De Europese Centrale Bank (ECB) zegt dat Europa zich klaar moeten maken om een ​​digitale euro te lanceren als aanvulling op fysiek contant geld. Dit volgens een aankondiging van 2 oktober, waarin Fabio Panetta, lid van de directie van de Europese Centrale Bank.

Panetta zei dat de EU bereid moet zijn om een ​​digitale euro uit te geven. Het rapport belicht de verspreiding van digitalisering in alle aspecten van het moderne leven, waardoor een toenemende vraag ontstaat naar directheid in consumentisme, werk en economische interactie. Panetta noemt digitalisering disruptief, met impact op het culturele, sociale en economische weefsel in het continent. Hij schreef het volgende:

“De manier waarop we betalen is geen uitzondering. Onze praktijken veranderen – in sommige landen snel. Nog niet zo lang geleden was contant geld de enige manier om direct te betalen. Het is nog steeds de dominante betaalmethode voor kleine bedragen. Maar de trend is in de richting van contantloze en contactloze betalingen. We doen steeds vaker aankopen met tap-and-go-kaarten, een app op onze telefoon of zelfs een smartwatch.”

Panetta roept centrale banken over de hele wereld op om zich af te vragen of er een digitale valuta moet worden uitgegeven als aanvulling op contanten. Hij merkte het ontbreken van een volledig digitale valuta op als een potentiële blinde vlek voor digitalisering, en zegt dat de ECB moet overwegen om een ​​tegenhanger van de euro te creëren.

Hij ging verder en noemde de digitale euro een “urgente” kwestie en zei dat Europa klaar moet zijn om een ​​digitale valuta uit te geven “als en wanneer de ontwikkelingen dit nodig maken”.

ECB druk bezig met onderzoek naar digitale euro

Panetta’s statement viel samen met het nieuws dat de Europese Centrale Bank een handelsmerk vastgelegd heeft voor de term ‘digital euro’, wat laat zien dat de bank steeds serieuzer nadenkt over het ontwikkelen van een eigen digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC)

Daarnaast werd tevens duidelijk dat de ECB momenteel een rapport over het vrijgeven van een CBDC voorbereidt. Zodra de ECB het rapport publiceert, waarin de voor- en nadelen worden beschreven van het opzetten van een CBDC voor retailgebruik in heel Europa, zal de ECB het publiek raadplegen in een vragenlijst. Het publiek krijgt dan de mogelijkheid om feedback op de bevindingen te geven, wat weer vorm geeft aan het toekomstige CBDC-beleid.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN