Ethereum-upgrade voor lagere transactiekosten zal op 24 juni getest worden

De langverwachte Ethereum-upgrade – die de transactiekosten op het netwerk moet verminderen, bekend als Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559 – zal op 24 juni zijn eerste testnetblok op Ropsten lanceren op bloknummer 10499401.

Wat is EIP-1559?

EIP-1559, zoals jullie wellicht al weten, verandert het algoritme om de vergoedingen op een zodanig niveau in te stellen dat er 50% extra capaciteit is, waarbij een basisvergoeding wordt ingesteld die vervolgens weer zal worden verbrand.

De upgrade zelf verdubbelt ook het gaslimiet, waardoor er meer capaciteit wordt toegevoegd aan het Ethereum-netwerk, waarbij de fees verder worden verbrand, waardoor het totale aanbod tijdens zeer drukke periodes mogelijk wordt verminderd met een snelheid van ongeveer $50 miljoen per dag.

Eerst uitvoerig testen

Om deze upgrade te implementeren, zal het echter eerst getest moeten worden op verschillende testnetten. Tim Beiko, de Ethereum 1.0-coördinator, verklaarde het volgende:

“Omdat alle klanten tevreden waren met hun 1559-implementatie, waren we het erover eens dat het zinvol was om nu testnetblokken in te stellen. Sommige van de aan het begin genoemde JSON RPC-wijzigingen komen mogelijk na de testnet-forks, maar alle consensusgerelateerde wijzigingen voor 1559 zijn klaar voor gebruik!”

Een week later wordt het Proof of Authority (PoA) Goerli-testnet geforked op bloknummer 5062605 op 30 juni, gevolgd door een nieuwe fork van Rinkeby op 7 juli.

Vervolgens lanceren op mainnet

Het zijn allemaal testnetten, wat betekent dat ze het live Ethereum-netwerk nabootsen, maar met nep-eth-munten, om in een redelijk identieke omgeving te testen hoe de upgrade zou presteren op het ‘echte’ netwerk. Als echter alles goed verloopt, begint het proces van het upgraden van het mainnet van Ethereum. Beiko zei het volgende hierover:

“Het mainnet-blok zal worden gekozen nadat we zien dat testnets soepel verlopen, en daarom is een nieuwe client-upgrade nodig.”

Sommigen suggereren dat dit eind juli live kan gaan, maar kijkend naar de testnetdata, die misschien wat krap zijn, zou het waarschijnlijker zijn dat het pas eind augustus live zal gaan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!