CPB-directeur adviseert Nederland om Bitcoin te verbieden

Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), heeft de Nederlandse regering geadviseerd om Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies te verbieden, omdat ze het financiële systeem van het land kunnen ruïneren en omdat het “slecht geld” is. Hij verklaarde verder dat een crypto-instorting onvermijdelijk is.

Nederland moet Bitcoin verbieden

De directeur van het CPB Pieter Hasekamp drong er bij het regerende kabinet van Nederland op aan om de handel, het bezit en de mining van Bitcoin en andere cryptocurrencies officieel te verbieden. De stap zou lokale investeerders kunnen beschermen, omdat naar zijn mening de cryptomarkt uiteindelijk zal instorten. Hij zei het volgende:

”Zowel voor investeerders als voor de regeringen is de laatste persoon die handelt de verliezer. Nederland moet nu Bitcoin verbieden.”

Hasekamp legde uit dat tal van landen stappen aan het ondernemen zijn om cryptocurrencies te verbieden omdat virtuele activa deelnemen aan oplichting en criminele activiteiten. Ze kunnen ook financiële instabiliteit veroorzaken.

Bitcoin is “slecht geld”

Hij verwees in zijn opiniestuk naar de wet van Gresham’s, dat aangeeft dat “slecht geld het goede verdrijft”. Hij gaf aan dat de opkomst van cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, in dit patroon lijkt te passen. Hij zei:

“Cryptomunten vertonen alle kenmerken van ‘slecht geld’: onduidelijke herkomst, onzekere waardering, schimmige handelspraktijken.”

De Nederlandse functionaris voerde aan dat Bitcoin en andere digitale activa weinig tot geen kans hebben om fiat-valuta’s te vervangen. In plaats daarvan gelooft hij dat ze werken op een dominomechanisme:

“Cryptocurrencies zijn in wezen geen geld of een financieel product, maar een voorbeeld van wat Nobelprijswinnaar Robert Shiller een ‘besmettelijk verhaal’ noemt: een aanstekelijk verhaal waarin mensen geloven omdat andere mensen erin geloven.”

Geen regulering, maar een verbod

Hij ging dan ook verder met aangeven dat Nederland geen voorzichtige regulering moet toepassen, omdat dit “averechts kan werken”. Hij sloot af met:

“De recente ontwikkelingen laten zien dat het tijd is om in actie te komen: hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash.

De ultieme stap is een totaalverbod op productie, handel en zelfs bezit van cryptovaluta. Tegenstanders van zo’n verbod wijzen vaak op de aanpak van drugshandel, waar een verbod weinig effectief is gebleken. Maar hier is een cruciaal verschil: waar het verbieden van drugs de winstmarges in productie en handel vergroot, zorgt een verbod op cryptomunten juist voor prijsdaling: het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.”

Lees het volledige opiniestuk hier!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!