Wat is IOTA?

Al in 2015 werd IOTA gestart uit een idee van vier co-founders. Maar voor we verder gaan met het verder uit de doeken doen van dit project, moeten we er misschien al bij vertellen dat IOTA claimt géén blockchain te zijn. Het is wel een gedistribueerd grootboek, net als een blockchain, maar verschilt op bepaalde vlakken van een blockchain. Op die verschillen en anderen zullen we in deze korte uiteenzetting dieper ingaan. 

Internet of Things

IOTA heeft als doel de basislaag van het Internet of Things (IoT) te worden. Ze ambiëren zelfs nog een stapje verder te gaan en mikken er op om bij de volgende industriële revolutie, die het Internet of Everything, zal voortbrengen. Met IOTA en het Tangle netwerk hebben ze naar eigen zeggen een netwerk gemaakt waarin transacties kosteloos, snel en eenvoudig verlopen. Helemaal op maat dus van een grote hoeveelheid slimme toestellen die met elkaar op een simpele manier zullen moeten communiceren. We denken dan in eerste instantie aan toestellen die nu al een deel uitmaken van het IoT zoals auto’s, koelkasten of domotica systemen. 

Automotive industrie

IOTA richt zich naast het IoT ook nog op andere onderdelen van de moderne of toekomstige maatschappij. Denk dan maar bijvoorbeeld aan hoe de moderne wagen geholpen zou kunnen zijn met een slim en efficiënt netwerk. Daarom is IOTA al in het verleden genoemd om samen met Volkswagen aan slimme oplossingen te werken. Hoewel zij nooit officieel werden vermeld op de IOTA website, wordt de groep rond Jaguar en Land Rover wel vermeld. Het IOTA netwerk zou een manier kunnen zijn waarbij auto’s in de niet zo verre toekomst autonoom zouden kunnen beslissen of, waar, wanneer of hoeveel ze moeten worden opgeladen. Andere belangrijke partners waar IOTA mee heeft gepronkt zijn Bosch, Fujitsu, Engie en Dell.

Andere focusgebieden

Een andere insteek van IOTA is die van de smart city. Aangezien er verwacht wordt dat tegen het jaar 2050, 66% van de wereldbevolking in steden zal leven, zal het een uitdaging worden die voor zoveel mensen leefbaar te maken. Met alle data die er ondertussen van elk van die individuele burgers beschikbaar is, moet het mogelijk zijn om een zo leefbaar geheel te maken. Ook daar ziet IOTA een plaats voor zichzelf.  

Waar IOTA ook aan sleutelt is aan de weg naar een werkbare digitale identiteit. Een digitale identiteit die verenigbaar is met bepaalde mensenrechten zoals die dat elk mens eigenaar is van zijn of haar eigen data. IOTA staat mee aan de frontlinie om gedecentraliseerde oplossingen aan te reiken aan bijvoorbeeld overheden.  

Andere sectoren waar IOTA nog een voet tussen de deur heeft dankzij ofwel innoverende producten of oplossingen zijn die van de wereldhandel en de daar nauw bij aansluitende douane en logistiek, maar ook van e-health, waarbij ze het mogelijk achten om de datastromen van gezondheidsapps van gebruikers, ziekenhuizen of laboratoria op een beveiligde manier gedeeld kunnen worden. 

Waarom is IOTA geen blockchain?

Aangezien IOTA geen blockchain is zoals we er ondertussen al zovele anderen kennen, is er dus geen sprake van miners, want de verificaties worden niet door nodes gedaan. IOTA’s netwerk heet de Tangle en elke gebruiker is een klein onderdeel van die Tangle gelinkt aan allerlei andere knooppunten. Transacties zijn niet gekoppeld aan een bepaalde volgorde van verwerken en worden als het ware allemaal tegelijkertijd gevalideerd. Elke nieuwe transactie wordt geconfirmeerd door te verwijzen naar de twee voorgaande transacties. Als laatste stap wordt een relatief eenvoudige PoW-gelijkaardige cryptografische puzzel toegevoegd. 

Het systeem is natuurlijk net iets gecompliceerder dan we het hier uitleggen maar het komt er op neer dat IOTA er van overtuigd is een grote mate van schaalbaarheid te kunnen bereiken en daarboven ook heel veel transacties per seconden kan verwerken. Er gaan ook géén kosten gepaard met het versturen van transacties. 

De IOTA munt

IOTA heeft natuurlijk ook een eigen coin, de IOTA. Daarvan zijn er bij het opstarten van het netwerk iets minder dan 2,8 miljard gecreëerd. Om dat grote aantal coins gemakkelijker te begrijpen hebben ze bij IOTA gekozen om namen te geven aan de grote aantallen: 1000 IOTA is een kilo IOTA, 1 miljoen is een Mega IOTA enzovoort. Voorlopig ziet het er naar uit dat het bij dit aantal zal blijven, hoewel dat natuurlijk in de toekomst nog zou kunnen veranderen. IOTA is alleszins een bedrijf met torenhoge ambities. 

IOTA kopen?

Je kunt IOTA op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!