Bitcoin koers staat op $71.000 in Nigeria

11 dagen geleden verbood de Centrale Bank van Nigeria alle gereguleerde financiële instellingen om diensten te verlenen aan alle cryptogerelateerde bedrijven in het land. Met het risico van hoge boetes werden alle banken en financiële instellingen gevraagd de rekeningen van deze bedrijven direct te sluiten.

Senator Sani Musa uit Nigeria merkte tijdens een plenaire senaat op 11 februari op dat Bitcoin (BTC) een aanzienlijke bedreiging vormde voor de nationale fiat-valuta, de naira, hoewel andere wetgevers zijn argument tegengingen met een argument om malafide actoren die crypto gebruiken hard aan te pakken, in plaats van voorkomen dat burgers “goede zaken” doen en profiteren van kansen in de cryptocurrency-industrie. Dit veranderde de beslissing echter niet.

Tevens heeft de Securities and Exchange Commision van Nigeria, onder verwijzing naar de gevolgen van het verbod op de centrale bank, vorige week de geplande regulerende sandbox voor cryptobedrijven ook stopgezet.

Deze beslissing van de centrale bank heeft echter de publieke belangstelling voor Bitcoin in Nigeria niet gestopt. Zo is duidelijk te zien in de beschikbare gegevens van Google Trends dat Nigerianen nog steeds veel interesse hebben in de nummer één cryptocurrency.

Bron: Google Trends

Wat echter nog opvallender is, is dat de mensen uit Nigeria momenteel een flinke meerprijs betalen om de koningsmunt te bemachtigen. Het is namelijk zo dat op het moment van schrijven de Bitcoin koers 36% hoger staat dan de ‘normale’ prijs op de open markt.

De premie vertaalt zich in een prijskaartje van $71.150 per Bitcoin, vergeleken met de gemiddelde spotmarktprijs van $51.223 berekend in de prijsindex van CoinMarketCap. Een premie wordt wel vaker gezien, echter is de prijs in Nigeria nu wel absurd hoog. Zo zijn de top vijf grootste premies wereldwijd: 3,24% in Zuid-Afrika en tussen 1% en 3% in Argentinië, Peru, Maleisië en Vietnam.

Als we kijken naar de interesse voor de nummer één cryptocurrency in Nigeria, lijkt het er op dat het verbod vanuit de centrale bank alleen maar heeft gezorgd voor meer interesse.