Elon Musk nabootsers hebben ruim $580.000 verdiend met nep-weggeefacties

Het aantal Twitter-accounts die zich voordoen als de bekende Tesla CEO, Elon Musk, en nep-cryptocurrency-weggeefacties verspreiden zijn de afgelopen weken enorm toegenomen, zo blijkt uit een rapport over beveiligingspublicatie Bleeping Computer. Het artikel gaf aan dat scammers meer dan $580.000 aan BTC hebben verdiend aan dit soort Twitter-acties.

Het opvallende aan dit verhaal is dat de neppe-weggeefacties werden verspreid door geverifieerde Twitter-accounts, te herkennen aan het kenmerkende blauwe vinkje achter hun naam, voegde het rapport toe. Deze accounts zijn waarschijnlijk gehackt en misbruikt door criminelen om vertrouwen te wekken bij nietsvermoedende slachtoffers.

Bron: Bleepingcomputer

Het is algemeen bekend dat social media-platforms, zoals Twitter en YouTube, erg populair zijn voor fraude en imitaties. Nu met de opkomst van cryptocurrency worden deze platforms echter steeds vaker gebruikt voor dergelijke scams.

Musk is tevens één van de populairste doelwitten van dergelijke oplichters. De tweets zijn meestal neppe-weggeefacties. In dit geval heeft de oplichter een link toegevoegd naar een kwaadwillende site die naar een medium blog leidt, een blog die belooft de Bitcoin te verdubbelen als ze er eerst wat naar het adres van de hacker sturen. En natuurlijk wordt er nooit iets teruggegeven.

Oplichters hebben zelfs aangepaste portemonnee-adressen gebruikt die ‘Musk’ in het adres vermelden, aldus het rapport. Een van deze adressen slaagde erin om meer dan $5.000 in één transactie binnen te halen, ervan uitgaande dat het niet de oplichter zelf was om slachtoffers over te halen.

Niet beperkt tot Elon Musk

Ondertussen zijn dergelijke oplichtingen niet beperkt tot het misbruiken van de naam Elon Musk. Zo zijn verschillende beroemdheden, influencers en andere accounts met een grote naam het slachtoffer geworden van dergelijke oplichting.

In juli vorig jaar tweette een aantal spraakmakende accounts, waaronder die van Joe Biden, Elon Musk, Bill Gates, Barack Obama, Uber en Apple, een cryptocurrency-scam, als gevolg van een grootschalige hack. Tevens werden crypto-gerelateerde accounts, zoals BinanceCoinbase, Justin Sun, AngeloBTC en Gemini, ook getroffen door de hack.

Als gevolg van deze grootschalig hack zei Twitter vorig jaar nog dat het nieuwe beveiligingsmaatregelen zou introduceren om de groeiende dreiging van dergelijke oplichting tegen te gaan. Maar tot nu toe lijken de hackers nog steeds de overhand te hebben.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!