Onlangs werd door de financiële toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, Financial Conduct Authority (FCA), aangekondigd dat de verkoop van crypto-derivaten in verboden zou worden in het Koninkrijk. Hoewel dit nieuws niet echt een grote invloed gehad heeft op de Bitcoin koers, voornamelijk omdat buitenlandse bedrijven nog steeds de mogelijkheid blijven hebben om het aan te bieden in het land, is er toch een enquête gehouden vanuit de toezichthouder. Uit deze enquête werd duidelijk dat de FCA niet op veel support kon rekenen.
Voor het onderzoek heeft de FCA meer dan 500 bedrijven, handelsorganisaties en bevoegde autoriteiten naar hun mening gevraagd. Interessant genoeg concludeerden de resultaten resoluut dat 97% van alle deelnemers het niet eens waren met het verbod.
97% is tegen het verbod op crypto-derivaten
De Britse toezichthouder stelde aanvankelijk in juli 2019 voor om de verkoop, marketing en distributie aan particuliere klanten van cryptocurrency-derivaten en exchange-traded notes (ETN’s) te verbieden.
Kort daarna stelde de toezichthouder een enquête samen, die in oktober 2020 werd gepubliceerd. De studie vroeg 527 deelnemers van “bedrijven, handelsorganisaties, consumenten in de detailhandel en nationale bevoegde autoriteiten van de EU” naar hun mening over de kwestie.
De resultaten toonden heel duidelijk aan dat bijna alle respondenten (97%) tegen het voorstel van de FCA waren dat derivaten van digitale activa en ETN’s voor verkoop verboden moeten worden.
De meerderheid voerde aan dat cryptocurrencies intrinsieke waarde hebben omdat ze worden geaccepteerd als betaalmiddel voor goederen en diensten. Ze brachten bekende namen uit zoals Starbucks en Microsoft die Bitcoin-betalingen mogelijk maken via een service die wordt aangeboden door Bakkt.
Bovendien beweerden de deelnemers dat particulieren in staat zijn om de waarde en risico’s van cryptocurrency-derivaten in te schatten, en dat het verbod “onevenredig” zou zijn. In plaats daarvan stelden ze de FCA voor om andere maatregelen te nemen om haar doel om investeerders te beschermen te bereiken.
De FCA gaat toch verder met het verbod
Ondanks de definitieve resultaten van de enquête, kondigde de toezichthouder eerder deze week aan dat het verbod ingaat op 6 januari 2021. De 97% die tegen de verhalen van de FCA was, kon geen verschil maken, aangezien de toezichthouder concludeerde dat ‘crypto-activa zijn ondoorzichtig, complex en onbetrouwbaar als referentieactiva voor investeringen voor particuliere consumenten.”
De FCA voerde aan dat de bedrijven die Bitcoin als betaalmiddel ontvangen, de Bitcoins op het moment van verkoop omzetten in fiatvaluta’s. Bijgevolg blijven “fiat-valuta’s het onderliggende ruilmiddel” en “wij denken niet dat crypto-activa die worden ingewisseld voor fiat-valuta’s gelijk staat aan intrinsieke waarde.”
Het rapport bracht ook de hoge volatiliteit van cryptocurrencies aan de orde als het belangrijkste obstakel om als legitieme betaalmethode te dienen. De toezichthouder is van mening dat “een lagere volatiliteit nodig is opdat deze [digitale activa] algemeen aanvaard zouden worden voor het kopen van goederen en diensten.”