Nieuwe regelgeving in Europa kan gevaar zijn voor DeFi

De nieuw voorgestelde cryptocurrency-regelgeving van de Europese Commissie vormt een specifiek risico voor de gedecentraliseerde financiële sector (DeFi), volgens de regelgevende adviseur XReg Consulting.

Aangenomen door de Europese Commissie op sept. 24, heeft de voorgestelde Markets in Crypto-Assets (MiCA) -regelgeving tot doel de consumenten- en beleggersbescherming in de crypto-industrie te versterken door een reeks verplichtingen op te leggen aan uitgevers van crypto-activa.

Uitdaging voor DeFi-projecten

De regelgeving bepaalt dat uitgevers van cryptovaluta als rechtspersoon moeten worden opgericht om cryptodiensten in de Europese Unie te kunnen exploiteren. Deze specifieke vereiste zou echter een aanzienlijke uitdaging kunnen vormen voor DeFi-projecten, omdat de uitgevers van DeFi-tokens “soms niet identificeerbaar” zijn, schetste XReg in een rapport dat op 5 oktober gedeeld werd.

Het gaf het volgende aan:

“De verplichting dat uitgevers van crypto-activa moeten worden opgenomen in de vorm van een juridische entiteit, kan aanzienlijke uitdagingen opleveren voor DeFi-projecten waarbij de uitgifte gedecentraliseerd is en er geen identificeerbare uitgever is.”

XReg merkte op dat MiCA in het algemeen de bescherming van consumenten en investeerders, marktintegriteit en financiële stabiliteit kan bevorderen. De DeFi-industrie kan uiteindelijk echter “aanzienlijke en onverzoenlijke uitdagingen op het gebied van regelgeving en mogelijke existentiële vragen zien, althans in Europa”, schreef XReg.

Het rapport verklaarde dat het nog afwachten is hoe MiCA zal bestaan ​​naast innovatieve gedecentraliseerde projecten, die moeilijk kunnen aantonen dat zij aan de wettelijke vereisten voldoen.

Grote cryptobedrijven maken zich ook zorgen

XReg Consulting is echter niet de enige die zich zorgen maakt over de mogelijke negatieve impact van MiCa op de DeFi-industrie. Zo is ook duidelijk geworden dat de International Association for Trusted Blockchain Applications (INATBA) – een consortium van grote wereldwijde cryptobedrijven zoals Ripple, ConsenSys en Iota – ook zorgen heeft over de nieuw regelgeving.

In een officiële reactie op de publicatie van MiCA waarschuwde INATBA dat, onder de voorgestelde verordening, sommige vroege markten zoals DeFi “waarschijnlijk niet langer toegankelijk zouden zijn voor Europa en haar burgers.”

Hoewel de Europese Commissie MiCA haar goedkeuring heeft gegeven, moeten de voorgestelde verordeningen binnen de Europese Unie een aanvullende herziening van de regelgeving ondergaan, een proces dat meer dan een jaar kan duren. Het is dus nog even afwachten of het er officieel doorheen gedrukt gaat worden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!