Europese Commissie stelt wetgeving omtrent cryptocurrencies voor

Het nieuws over reguleringen omtrent cryptocurrencies lijkt maar niet op te houden. Na Amerika, India en Rusland is nu ook nieuws naar buiten gekomen over de regulering van digitale activa in Europa.

In een poging om meer duidelijkheid te verschaffen over de regelgeving aan cryptobedrijven, heeft de Europese Commissie namelijk een document uitgebracht, met de titel “The Digital Finance Package”, dat digitale financiën en retailbetalingsstrategieën omvatte. Dit is groots nieuws omdat het de eerste keer is dat de Europese Commissie een gedetailleerde wetgeving voor cryptocurrencies heeft voorgesteld.

De EC deelde de volgende tweet:

“De toekomst van financiën is digitaal. We hebben een nieuw digitaal financieringspakket aangenomen om innovatie in de financiële sector te stimuleren en tegelijkertijd de consumentenbescherming en financiële stabiliteit te waarborgen.”

Volgens de release zei de EC dat het meer nadruk zou leggen op de acceptatie van stablecoins in de nieuwe wetgevingsvoorstellen. Hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, Philip R. Lane, zei het volgende:

“De euro is van de burgers van Europa, of het nu bankbiljetten zijn of digitaal. De ECB (Europese Centrale Bank) is namens hen de bewaarder.”

Lane ging ook dieper in op de eventuele introductie van een digitale euro. Hij gaf het volgende aan:

“Net als veel andere centrale banken onderzoeken we de voordelen, risico’s en operationele uitdagingen van de introductie van een digitale euro naast bankbiljetten en andere betaalmiddelen. We hebben nog geen besluit genomen, maar starten binnenkort een openbare raadpleging.”

Ondertussen hebben de autoriteiten in Europa gestreefd naar strengere eisen voor uitgevers van stablecoins op het gebied van kapitaal, beleggersrechten en toezicht. Dit omvat het publiceren van een whitepaper met verplichte openbaarmakingsvereisten, maar kleine en middelgrote ondernemingen zouden van deze openbaarmaking worden vrijgesteld, als de totale vergoeding van het crypto-aanbod minder dan €1 miljoen in één jaar zou bedragen.

Daarnaast heeft de Commissie gisteren ook een proefregeling voorgesteld, genaamd de ‘sandbox’-benadering, die regelgevers zou helpen ervaring op te doen met het gebruik van DLT. Anders dan toezichthouders, was de EC van mening dat de testaanpak bedrijven in staat zou stellen om innovatieve oplossingen in de blockchain-sector te onderzoeken, zonder al te veel druk van de autoriteiten. Het project zou tegen 2022 van start moeten gaan, aldus het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!