Cardano Shelley-mainnet is live, en dit betekent dat je ADA nu kan staken!

Cardano lanceerde gisteren (29 juli) om 21:45 zijn Shelley-mainnet en introduceerde staking-beloningen voor alle gebruikers die de ADA-cryptocurrency bezitten. Technisch gezien markeert dit evenement de “hard fork” die de relevante wijzigingen in Cardano’s blockchain-code introduceerde.

Cardano staking is live

Cardano biedt twee soorten staking aan: geavanceerde gebruikers kunnen hun eigen staking-pools uitvoeren, wat technisch beheer en betrouwbare uptime vereist. Ondertussen kunnen typische gebruikers hun ADA-tokens aan die pools delegeren en met minimale inspanning beloningen verdienen.

De website van Cardano schat dat gebruikers 4,63% rente per jaar zullen verdienen, maar dit percentage kan variëren afhankelijk van deelname. Gebruikers die tussen 29 juli en 3 augustus inzetten, ontvangen de eerste uitbetalingen op 18 augustus. Beloningen worden cyclisch berekend, zoals hieronder wordt weergegeven.

De weg naar staking

De staking-functies van Cardano zijn sinds 2018 in ontwikkeling. Na maanden werk nodigde het project vroege deelnemers uit om in december 2019 echte munten te staken. De hype heeft zijn vruchten afgeworpen: begin juli trok Cardano elke dag 14.000 nieuwe adressen aan.

Op dit moment heeft Cardano weinig werkende functies behalve staking, maar de roadmap van het project geeft aan dat het zal veranderen. De “Voltaire” -fase zal een governancesysteem introduceren om de ontwikkeling te begeleiden, en “Goguen” zal smart contracts, apps en custom tokens toevoegen.

IOHK-CEO Charles Hoskinson voorspelde onlangs dat deze upgrades duizenden ontwikkelaars naar het Cardano-platform zouden trekken:

“Cardano zal dat doel ongetwijfeld moeten benaderen om te kunnen concurreren met Ethereum, dat meer dan 3000 DApps, meer dan 200.000 custom tokens en binnenkort zijn eigen staking-functie heeft.”

Wat denken jullie? Gaat Cardano echt een grote concurrent van Ethereum worden? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!