Honeywell lanceert snelste kwantumcomputer ter wereld. Is dit het einde van Bitcoin?

De Amerikaanse techgigant Honeywell heeft aangekondigd dat zijn kwantumcomputer een kwantumvolume van 64 heeft bereikt – tweemaal zoveel als de kwantumcomputers die worden beheerd door IBM en Google.

Honeywell’s nieuwe kwantumcomputer werd voor het eerst aangekondigd in maart van dit jaar en is “twee keer zo krachtig als het volgende alternatief in de branche”, beweert het bedrijf. “Dat betekent dat we dichter bij het doel zijn van industrieën ​​die onze oplossingen gebruiken om berekeningen problemen op te lossen die onpraktisch zijn om op te lossen met traditionele computers”, aldus een verklaring.

Wat is kwantumvolume?

Kwantumvolume (of quantumvolume) is een door IBM gemaakte maatstaf die de mogelijkheden en foutenpercentages van quantumcomputers meet. Ter vergelijking: IBM kondigde zelf aan dat zijn nieuwste quantumcomputer, Raleigh, in januari een score van 32 behaalde.

1xbit

Honeywell’s kwantumcomputer

De kern van Honeywell’s kwantumcomputer is een ultrahoge vacuümkamer ter grootte van een basketbal. De bol bevat een vacuüm met vijf keer minder deeltjes dan de ruimte en wordt cryogeen gekoeld door vloeibaar helium tot een temperatuur van slechts -12,22 graden – op welk punt de atomen praktisch stoppen met trillen.

Volgens Forbes, na de succesvolle lancering van de kwantumcomputer, is Honeywell nu van plan om zijn capaciteiten commercieel uit te lenen aan andere bedrijven. De service zal ongeveer $10.000 per uur kosten, vertelde Tony Uttley, president van Honeywell Quantum Solutions.

Hoewel Honeywell niet bekendmaakte hoeveel klanten zich al hadden aangemeld om zijn kwantumcomputer te gebruiken, deelde het bedrijf dat het een contract heeft met JPMorgan Chase. Het eigen team van kwantumexperts van JPMorgan Chase zal waarschijnlijk de machine van Honeywell gebruiken om enorme berekeningen uit te voeren om bijvoorbeeld bouwfraude op te sporen, voegde Forbes toe.

In de toekomst wil Honeywell het kwantumvolume van zijn machine elk jaar met een factor 10 verhogen en tegen 2025 een score van 640.000 bereiken, voegde Uttley eraan toe.

Kunnen kwantumcomputers Bitcoin kraken?

Veel mensen in de blockchain-markt vrezen kwantumcomputers en zijn bang dat het de controle over de Bitcoin-blockchain kan overnemen. Volgens een paper uit juni 2017 zou een kwantumcomputer ongeveer 2500 qubits verwerkingskracht nodig hebben om de 256-bit encryptie van Bitcoin te doorbreken.

Dit betekent, als er geen veranderingen zouden zijn in de huidige implementatie van het Bitcoin-netwerk, dat dit waarschijnlijk binnen vijf tot tien jaar werkelijkheid worden.

Zekerheid hierover komt voort uit het feit dat de huidige coderingsschema’s (inclusief die van Bitcoin en Ethereum) al kwetsbaar zijn gebleken voor handtekeningvervalsing die door kwantumcomputers kan worden uitgevoerd. 

Dus, hoewel gebruikers zich op dit moment geen zorgen hoeven te maken, doen ontwikkelaars er goed aan om te beginnen met de voorbereidingen.