Bitcoin mining map

Verouderde Bitcoin-miners kunnen een comeback gaan maken

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Bitcoin-mining werd ooit gedaan met normale CPU’s. Toen kwamen de GPU’s die nog meer rekenkracht leverden naarmate netwerkdeelnemers groeiden en Bitcoin meer gedecentraliseerd werd. Het is nu het tijdperk van ASIC-chips die sneller, beter en energiezuiniger zijn.

Deze hardware is erg duur, echter gaf Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder van Bitcoin, aan dat dit juist positief zou zijn voor het netwerk. Hij zei dat “door te eisen dat miners kapitaal opsluiten in een illiquide activa”, er geen echte prikkels zouden zijn voor miners om kwaadwillig te handelen.

Nu is het zo dat de ‘verouderde’ mining-hardware nog steeds ingezet wordt om Bitcoin te minen, echter heeft dit volgens een recent CoinMetrics-rapport een aanzienlijke impact het beveiligingsmodel. Dit omdat je nu een verouderde miner kan kopen voor een klein bedrag. Het rapport zei hier het volgende over:

“Hoewel er praktische en logistieke belemmeringen zijn voor het starten van een mining-organisatie, afgezien van de kosten van de hardware, maakt de aanwezigheid van oude hardware het mogelijk om de markt te betreden tegen erg lage kosten.”

De verouderde apparaten, zoals de Antminer S9, zijn nu te koop voor een fractie van de verkoopprijs. Je kan al een S9 kopen voor rond de €80,- in Nederland. Dit terwijl deze miner nieuw €2.750,- kostte. Deze miners zijn minder efficient en maken zelfs, volgens een recent artikel op onze website, verlies tegen de huidige Bitcoin koers. Het is echter wel zo dat velen gokken op het feit dat de Bitcoin koers omhoog gaat en dat zij zo hun kosten terug verdienen. Daarnaast zijn er veel landen die goedkoper zijn op het gebied van energie en hier kan het nog steeds rendabel zijn om deze miners in te zetten.

Bron: Asicminervalue.com

Volgens het rapport bereikte het percentage blokken dat door S9’s werd gewonnen, en gerelateerde hardware, in mei 2018 een piek van ongeveer 78%. Momenteel wordt ongeveer 32% van de blokken geproduceerd door S9’s.

Dit illustreerde in wezen de mate waarin het gebruik van ‘oude’ mining-hardware, onder de juiste voorwaarden, winstgevend kan zijn. In dit geval kan mining met oude S9’s mogelijk een comeback maken omdat de prijs van Bitcoin de felbegeerde $10.000 nadert.

Na de prijsdaling van Black Thursday op 12 maart kreeg Bitcoin de ergste uitverkoop in zeven jaar te verduren. Als gevolg hiervan werden oudere mining-installaties gedwongen om te stoppen. Hierdoor daalde de mining-concurrentie met 16%. Dit kan nu echter weer veranderen, omdat de prijs omhoog aan het gaan is.

Het rapport onderstreepte de potentiële dreiging die dit zou kunnen opleveren en merkte op dat, hoewel de hoeveelheid hash-kracht die door offline S9’s wordt gecreëerd lang niet genoeg is voor een 51% aanval op het Bitcoin-netwerk, maar de verandering in de beveiligingsdynamiek van het netwerk belangrijk is. Het rapport stelde het volgende:

“Dit effect kan sterker worden gevoeld door andere platforms die het proof-of-work-algoritme van Bitcoin gebruiken, waaronder Bitcoin Cash en Bitcoin SV, die momenteel worden beveiligd met respectievelijk ongeveer 2,5 en 1,8 exahashes per seconde rekenkracht.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN