Egypte beperkt dagelijkse geldopnames

Egypte heeft de dagelijkse opnames tijdelijk beperkt in een strategie om het hamsteren te onderdrukken te midden van de Covid-19-crisis. Dit volgens een artikel dat vandaag verscheen op Decrypt.

Opnamelimiet op je eigen geld

Zondag heeft de Egyptische centrale bank banken opgedragen de dagelijkse opnames voorlopig te beperken. Deze drempels zijn 10.000 Egyptisch pond (€575) voor particulieren en 50.000 pond (€2.880) voor bedrijven. Ondertussen worden de dagelijkse geldopnames beperkt tot slechts 5.000 pond (€288).

De centrale bank heeft tevens de kosten voor overmakingen en e-betalingen weggenomen om elektronische betalingen te stimuleren.

Gouverneur van de centrale bank, Tarek Amer, zei:

“We ontdekten dat individuen geld van de banken opnemen, hoewel ze het niet nodig hadden. Ze hebben de afgelopen drie weken 30 miljard pond (€1,7 miljard) opgenomen.”

Het financiële systeem is afhankelijk van fractioneel bankieren om liquiditeit voor leningen vrij te maken. In de regel hoeven grote banken slechts 10% contant geld in deposito’s te houden, wat betekent dat als er een run op de bank zou plaatsvinden, er waarschijnlijk een liquiditeitscrisis zou ontstaan.

Bitcoin-gemeenschap reageert op FDIC-waarschuwing voor bankrun

Egypte is niet het enige land dat zich zorgen maakt. Vorige week adviseerde de voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) in de Verenigde Staten de Amerikanen om niet al hun geld van banken op te nemen om marktvolatiliteit op de aandelenmarkt, veroorzaakt door de coronavirus pandemie, te voorkomen.

Zoals wij eerder aangaven kunnen, volgens de WHO, bankbiljetten het coronavirus verspreiden, waardoor de pandemie nog erger wordt. In Zuid-Korea proberen banken zelfs bankbiljetten te desinfecteren door ze 14 dagen lang in een hitteproces en in quarantaine te plaatsen.

Tijd voor cryptocurrencies en Bitcoin (BTC) dus!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!