De International Organization of Securities Commissions (IOSCO) denkt dat wereldwijde stablecoins mogelijk onderhevig zijn aan effectenwetgevingen. Dit volgens een rapport dat op maandag gepubliceerd werd.
Het rapport benadrukte het 31 pagina’s tellende onderzoek van regelgevingskwesties rond stablecoins, cryptocurrencies met prijzen gekoppeld aan een lage volatiliteitsactiva-reserve, zoals de Amerikaanse dollar. Het gaf aan dat jurisdictie en regelgeving uiteindelijk afhangen van de projectspecificaties.
IOSCO heeft gekeken naar een hypothetische stablecoin, die wordt beheerd door het bestuur van een bedrijf, ondersteund door een mandje van wereldwijde reservevaluta’s en afgewikkeld worden op zijn eigen privé-blockchain. Het kan alleen worden uitgegeven aan ‘geautoriseerde deelnemers’ die de stablecoin kopen en verkopen, en kan worden doorgegeven tussen de digitale portemonnees van gebruikers.
Het rapport noemde geen specifieke stablecoins bij naam (hoewel het voorbeeld veel lijkt op het door Facebook geleide Libra-project).
Uit zijn hypothetische analyse kwam IOSCO tot de bevinding dat een dergelijke regeling mogelijk onder de bevoegdheid van de toezichthouders valt.
Omdat een stablecoin kan worden gebruikt voor betalingen, een activiteit die “mogelijk neerkomt op gereguleerde betalings- en bankactiviteiten of zelfs gereguleerde betalingssystemen”, zegt het rapport en ging verder met:
“Als het op grote schaal wordt toegepast, kan het belangrijk worden.”
Als het project zou uitgroeien tot een financiële marktinfrastructuur (FMI), zou het naar verwachting moeten voldoen aan de principes voor FMI’s (PFMI’s) van de Bank voor Internationale Betalingen, aldus IOSCO.
De conclusie werpt een nieuwe potentiële wegversperring in de ontwikkeling en implementatie van stablecoins, vooral voor diegenen die kunnen uitgroeien tot een integraal onderdeel van de infrastructuur van financiële markten.
Het rapport gaf het volgende aan:
“Het kan voor sommige stablecoin-projecten een uitdaging zijn om te voldoen aan de hoge normen van de PFMI, met name voor de stablecoin-projecten die gedeeltelijk of volledig gedecentraliseerd zijn.”
Dit zou dus roet in het eten kunnen gooien voor stablecoin-projecten, die als kernethos decentralisatie hebben, zoals Libra.
Libra schreef namelijk het volgende in zijn whitepaper:
“Een belangrijke doelstelling van de Libra Association is om te evolueren naar toenemende decentralisatie in de loop van de tijd.”
IOSCO stelt in het rapport echter dat “hoe meer gedecentraliseerd de projecten zijn, hoe groter de uitdagingen kunnen zijn”.
Bron: CoinDesk