CryptoMichaël: Gaat de Bitcoin koers omhoog of gaan we toch verder dalen?

Het leven kan in een klap op z’n kop gezet worden, maar ook alle markten. Niet alleen crypto, maar ook goud en aandelen hebben flinke klappen te verduren gekregen. Het coronavirus verspreidt zich nu een paar weken, waardoor we alleen nog maar aan het begin van een turbulente periode staan. Niet alleen voor de volksgezondheid, maar ook voor de economie. Alle extreme maatregelen van de overheid moeten op den duur terugbetaald gaan worden. Deflatie, hyperinflatie, wat gaan we krijgen? We weten het niet. Laten we kijken naar wat Bitcoin (BTC) op de korte termijn te bieden heeft.

Daggrafiek Bitcoin

Daggrafiek Bitcoin koers 18-3-2020
Bron: TradingView

Deze grafiek laat een duidelijke, scherpe daling van de Bitcoin koers zien. Persoonlijk vond ik het belangrijk om op $7,300 steun te behouden, maar dat lukte niet. Hierna kwam de Bitcoin koers in een vrije val en zagen we een daling, die zijn weerga niet kende. Mede ook door de lege orderboeken van BitMEX kwam de prijs op $3,750 terecht.

Is daarmee de pijn over? Nee. Het lijkt er op dat er een verlengde versie van de bear market is ontstaan. Belangrijke weerstandsgebieden boven de huidige prijs zijn te vinden tussen $5,600-5,800 en $6,200-6,500. Essentieel voor enig positief momentum is een doorbraak boven $6,500. Dat niveau als steun gaan zien en er zijn weer positieve signalen. Tot dan moet de markt helaas naar beneden kijken.

De steunniveaus onder de huidige koers zijn te vinden op $4,750-4,900 en op de niveaus $4,200 en $3,500-3,750. Het is daarom tijd om rustig aan te doen en bijvoorbeeld geen grote risico’s te nemen. Een sterk dalende markt zorgt namelijk ook voor grote kansen om Bitcoin, en andere crypto’s, opnieuw voor een lage prijs aan te kunnen schaffen.

Weekgrafiek Bitcoin

Weekgrafiek Bitcoin koers 18-3-2020
Bron: TradingView

De weekgrafiek van Bitcoin laat zien dat het onder de 200-Weekly MA (moving average) is gedaald, waarmee een belangrijke indicator verloren is gegaan. Echter, in 2015-2016 bevond de koers zich ook enkele tijd onder deze indicator, waarna het weer naar boven uit brak.

Echter, hoe langer het duurt dat de koers niet boven dit niveau uit kan komen, hoe zwakker het is. Het is daarom zeer aannemelijk om te stellen dat de koers verdere niveaus lager gaat testen, alvorens er weer een opgaande trend gevonden kan worden. Simpele aanname, gegeven dat de aandelenmarkt de grootste daling sinds 1929 en 1987 heeft ondervonden, waardoor mensen hun overige assets hebben verkochten en cash nog steeds koning is. Naast Bitcoin hebben goud en zilver ook grote dalingen meegemaakt.

Weekgrafiek totale marktkapitalisatie

Bron: TradingView

De totale weekgrafiek laat eenzelfde beeld zien als de Bitcoin koers. Een duidelijke daling onder een belangrijke steun, waarna de koers steun vond op het eerstvolgende gebied, rond $106-117 miljard. Wil dat betekenen dat we klaar zijn met dalen? Nee. Op korte termijn is dat mogelijk, maar het zou ook even goed kunnen dat de markt verder door gaat zetten naar $50-70 miljard, zeker wanneer de aandelenmarkten nog verder gaan dalen.

Echter, op korte termijn is het aannemelijk om te denken dat we een kleine stijging van de markt kunnen gaan zien richting $185 miljard, al is het maar om een bevestiging van weerstand te vinden.

Bitcoin scenario 1:

Bron: TradingView

Het meest aannemelijke scenario is een verdere daling van Bitcoin, daar er geen V-shape bodem is gevormd. Maar de vraag is; Gaat dit in 1 keer gebeuren of gaan we eerst hogere niveaus testen?

De vraag is of er steun gevonden wordt in het groene gebied, rond de $4,750-4,900. Als daar steun wordt gevonden, dan is het aannemelijk om een opwaartse opleving te vinden. Argumenten hiervoor zijn een CME gap op $5,900-6,000 en positieve divergentie op de 4-uurs.

Bitcoin scenario 2:

Bron: TradingView

Hierbij wordt er steun gevonden op het groene gebied, waarna de weerstanden getest worden. Ik verwacht dat de markt een langere periode nodig heeft om daadwerkelijk uit te bodemen, waarna een test van $6,100-6,400 een mooie kans is voor shorts. Ik verwacht hier niet een eenmalige doorgang van.

Als hier weerstand gevonden wordt, dan verwacht ik een verdere daling richting $3,750 en $4,200 om daar bevestiging te vinden van steun. Dit kan ook al gedaan worden, wanneer het $4,800 gebied geen steun kan geven.

Al met al tijden om aan elkaar te denken, binnen te blijven en op je handen te blijven zitten. Er komen grote, lifechanging kansen aan. Hier is geduld voor nodig.

Vond je deze analyse nou ook zo top en wil je op de hoogte blijven van alle analyses die CryptoMichaël maakt? Volg hem dan op Twitter door hier te klikken of klik op het plaatje hieronder!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!