Illinois (VS) dient wetsvoorstel in waardoor cryptocurrencies in beslag genomen kunnen worden na 5 jaar inactiviteit

Een nieuw wetsontwerp, voorgesteld door de wetgever van de Amerikaanse staat Illinois, voegt “virtuele valuta” toe aan een lijst van activa die als verlaten kunnen worden beschouwd. Het wetsvoorstel werd voor het eerst ingediend op 20 februari en werd op 12 maart naar de House Revenue & Finance Committee gestuurd. Dit volgens een artikel dat vandaag op Cointelegraph verscheen.

Beschouwd als verlaten

Het ontwerp wijzigt enkele aspecten van Illinois ‘Revised Uniform Unclaimed Property Act, en voegt specifiek twee bepalingen toe met betrekking tot virtuele valuta’s, zoals cryptocurrencies en andere activa met vergelijkbare kenmerken.

De wet regelt alle manieren van activa die door hun oorspronkelijke eigenaren als verlaten worden beschouwd. Dit kunnen onder meer onroerend goed, kluisjes, postwissels en effecten zijn.

Zodra een activum als niet-opgeëist wordt beschouwd, is de staat verplicht om te proberen contact op te nemen met de laatst gemelde eigenaar. Als de oorspronkelijke eigenaar niet kan worden bereikt, kan de staatspenningmeester het activum ‘claimen’, waardoor het in wezen in beslag wordt genomen.

Deze wet is in de eerste plaats bedoeld voor activa die in bewaring worden gehouden door derden, zoals banken. Hierdoor kan de bewaarder alle vergoedingen terugvorderen die hij mogelijk heeft gemaakt en die niet zijn betaald door de oorspronkelijke eigenaar.

De voorwaarden voor crypto-activa die als verlaten worden beschouwd, zijn gedefinieerd als ‘vijf jaar na de laatste indicatie van interesse’.

Aanduiding van interesse is een juridische term die elke vorm van interactie tussen de bewaarder en de eigenaar van het actief omvat. Bijvoorbeeld het uit laten betalen van delen van het activum of het wijzigen van contactgegevens.

De termijn van vijf jaar is relatief gezien erg lang, aangezien veel andere activa na drie jaar als verlaten kunnen worden beschouwd.

Geliquideerd door de houder

Een opvallend aspect van het wetsvoorstel is dat de overheid niet op deze manier verkregen cryptocurrency direct zal bezitten. De activa moeten worden geliquideerd door de houder, de wettelijke term voor de bewaarder. Zoals geschreven in het wetsvoorstel:

“De houder zal de virtuele valuta liquideren en de opbrengst overmaken aan de administrateur. De vereffening vindt plaats op elk moment binnen 30 dagen voorafgaand aan de indiening van het rapport onder sectie 15-401.”

Na de vereffening verliest de oorspronkelijke eigenaar het recht om enige meerwaarde terug te vorderen, verduidelijkt het wetsvoorstel.

Gericht op crypto-bewaarbedrijven

De cryptobepalingen lijken strikt gericht te zijn op crypto-bewaarbedrijven, aangezien het direct in beslag nemen van crypto grotendeels onmogelijk is. Als het wetsvoorstel zou worden aangenomen, zouden crypto-bewaarbedrijven in Illinois duidelijke aanwijzingen krijgen voor deze belangrijke zakelijke procedure.

Er zijn echter geen grote crypto-bewaarders met het hoofdkantoor in Illinois. De Chicago Mercantile Exchange (CME) biedt Bitcoin (BTC) -derivaten voor institutionele klanten, maar biedt momenteel nog geen bewaarservices.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!