Ripple CEO, Brad Garlinghouse, haalt uit naar Bitcoin en Ethereum

De CEO van Ripple heeft Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) bekritiseerd voor hun energieverbruik en CO2-voetafdruk. Dit volgens een recent artikel in de Britse Telegraph.

Harde cijfers

In het artikel beweert hij dat één Bitcoin-transactie meer energie verbruikt dan een gemiddeld Brits huishouden in twee maanden.

Onder verwijzing naar cijfers van Digiconomist voegde het rapport eraan toe dat het energieverbruik een recordjaarniveau van 77,78 terawattuur (TWh) heeft bereikt, wat overeenkomt met de volledige vraag van het land Chili.

Bron: Digiconomist

De statistieken voegden eraan toe dat de koolstofvoetafdruk gelijk was aan die van Nieuw-Zeeland, dat 36,96 Mt CO2 is. Bovendien was het vergelijkbaar met de e-waste generatie van Luxemburg en het stroomverbruik van een gemiddeld Amerikaans huishouden gedurende 22,13 dagen.

Alex DeVries, blockchain-expert bij accountantskantoor PwC en oprichter van Digiconomist, beweert ook dat enorme hoeveelheden e-waste uiteindelijk zullen worden gegenereerd door verouderde mining-apparatuur. Hij voegde eraan toe dat 98% van de mining-hardware binnen anderhalf jaar na het eerste gebruik verouderd zal zijn.

Brad Garlinghouse heeft er genoeg van

Dit alles was genoeg om de leider van Ripple, Brad Garlinghouse, uit de tent te lokken, die zei dat BTC- en ETH-mining een enorme verspilling is en dat er geen reden is om verantwoordelijkheid te nemen voor de CO2-voetafdruk.

Waarom hij ook op Ethereum wees is een raadsel, omdat de bèta-index voor het huidige geschatte jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Ethereum slechts 8.08 TWh is. Dat is slechts tien procent van wat Bitcoin verbruikt.

Deze uitspraken werden hem uiteraard niet in dank afgenomen en er waren een paar opvallende reacties.

Misleidende cijfers

De cijfers zijn echter enigszins misleidend, omdat een groot deel van Bitcoin en crypto-mining gebruik maakt van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie of waterkracht. Een miner antwoordde zelfs dat 97% van zijn energievoorziening afkomstig was van hernieuwbare bronnen.

Hij tweette het volgende:

Er waren ook vergelijkingen met het energieverbruik van andere betalingsplatforms zoals Visa, met natuurlijk het onuitgesproken idee dat XRP superieur is.

Wat hier echter niet werd vermeld, is de kracht die nodig is om al die bedrijfskantoren draaiende te houden, werknemers in brandstof om ze te bereiken en leidinggevenden in royale lunches en privé-jets. Bitcoin en Ethereum hebben dit allemaal niet nodig.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!