Duitse Blocknox gaat crypto-bewaarservice uitbreiden naar institionele klanten

Blocknox, een dochteronderneming van Börse Stuttgart Digital Ventures GmbH die een cryptocurrency bewaarservice op escrow-basis aanbiedt, wil haar service uitbreiden naar institutionele klanten. Dit onthulde het bedrijf in een tweet die op 18 februari geplaatst werd.

In de tweet werd uiteengezet dat de bewaarservice van Blocknox ook beschikbaar zal zijn voor fintech-bedrijven, banken en vermogensbeheerders. In een afzonderlijke aankondiging op de website van de beurs gaven de directeuren van Blocknox, Raphael Polansky en Dr. Ulli Spankowski, het volgende aan:

“Met betrekking tot de nieuwe wettelijke regeling van crypto-bewaring in Duitsland, vanaf 1 januari 2020, heeft Blocknox al zijn intentie aangekondigd bij de toezichthoudende autoriteiten om de vereiste licentie aan te vragen. Dit betekent dat de licentie wordt geacht voorlopig te zijn verleend. Blocknox dient de definitieve aanvraag in vóór de opgegeven deadline. In dit proces wordt Blocknox een gereguleerde financiële dienstverlener.”

De nieuwe wetgeving van Duitsland

Zoals wij eerder in november 2019 aangaven, heeft Duitsland een wetgeving voorgesteld die banken in staat zou stellen de verkoop en bewaring van Bitcoin (BTC) en andere digitale valuta’s te ondersteunen. Hoewel een eerste ontwerp van het wetsvoorstel naar verluidt een “scheidingsclausule” zou bevatten die banken verplicht zou hebben gesteld om beroep te doen op externe crypto-bewaarders of specifieke dochterondernemingen, zal dit worden verwijderd in de nieuwste versie van de voorgestelde wet.

Dit zou blijkbaar de cryptocurrency-gerelateerde activiteiten van banken stroomlijnen. Zoals destijds aangekondigd:

“Vanaf 2020 zullen financiële instellingen hun klanten online bankieren kunnen aanbieden, vrijwel met één druk op de knop, samen met klassieke effecten zoals aandelen en obligaties, evenals cryptocurrencies.”

Als gevolg hiervan ontving de Duitse financiële toezichthoudende autoriteit op 11 februari een stortvloed aan aanvragen van 40 banken die een gereguleerde bewaarder van cryptocurrency wilden worden. Alle marktdeelnemers moeten hun interesse uiterlijk eind maart bij de toezichthouder registreren.

Meer dan verwacht

Het aantal aanvragen overtrof naar verluidt de verwachtingen van het ministerie van Financiën. Zo gaf Frank Schäffler, een parlementslid voor de Free Democratic Party, het volgende aan:

“De markt groeit sneller dan het Federale Ministerie van Financiën heeft voorspeld. Dit is een zegen en een vloek. De grote vraag laat zien dat meer en meer bedrijven blockchain technologie adopteren, maar ook kan worden gezien als het resultaat van de nieuwe wetgeving.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!