Bitcoin Iran

Update: De Bitcoin koers is ruim $30.000,- in Iran

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Vanochtend plaatsten wij het onderstaande artikel, waarin stond dat de Bitcoin prijs in Iran ruim $30.000,- bedroeg. Dit blijkt echter iets anders te liggen.

Wisselkoers zorgt voor verwarring

De schijnbaar duizelingwekkende premie in Iran, ten opzichte van de huidige wereldmarktprijs, is niet de echte prijs. Dit volgens een artikel dat vandaag op Cointelegraph geplaatst werd.

Het artikel geeft het volgende aan:

“In werkelijkheid is het niet ongewoon voor landen met zwakke nationale valuta, zoals Venezuela, om dubbele wisselkoersen te hebben: de ene “officiële” koers bepaald door de centrale bank van het land en de andere, de actuele marktkoers of het reële bedrag aan dollars die een normaal persoon zou krijgen voor hun rials.”

Crypto-expert Ali Beikverdi zei het volgende:

“Het is alleen mogelijk voor enkele bedrijven en de overheid met een speciale procedure om dat percentage te krijgen. De officiële koers is wat de centrale bank zegt. Maar letterlijk niemand, behalve sommige overheidsorganisaties, kunnen dat percentage krijgen, terwijl niemand het kan gebruiken. Het is een grap.

Dus als je vandaag USD in Teheran wilt kopen, is de prijs ongeveer 140.000 IRR.”

De officiële koers is ongeveer 42.000 IRR per USD. Dit prijsverschil zorgt er voor dat de koers van Bitcoin op LocalBitcoins meer dan $30.000 bedraagt.

Originele post

Terwijl Bitcoin (BTC) voor ons beschikbaar is voor een prijs van $7.000+, is de prijs in Iran enorm gestegen, na een luchtaanval op de luchthaven in Bagdad, in opdracht van de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens de aanval werd generaal Qasem Soleimani gedood, die hoofd was van de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Ondertussen beloofde Iran vrijdag wraak te nemen op de VS na het doden van Soleimani, meldde NBC News.

$30.000,- per Bitcoin

Oprichter van crypto-analysecentrum, Messari Ryan Selkis, legt uit dat de prijs mogelijk te wijten is aan Iraniërs die de de nationale valuta van Iran willen verlaten, in het bijzonder temidden van het toenemende vooruitzicht op oorlog met de VS. Hij merkt op:

“Bitcoin wordt vandaag voor bijna $24.000 verkocht op LocalBitcoins. Het is onwaarschijnlijk dat die aankopen betalen voor het antwoord van het Iraanse leger. In plaats daarvan kunnen het onschuldige (en wanhopige) Iraniërs zijn die op zoek zijn naar een uitweg uit de aankomende chaos.”

Op het moment van schrijven is de prijs zelfs gestegen naar $30.000 per BTC.

Handelsvolumes blijven laag

Anderzijds hebben de gerapporteerde handelsvolumes op LocalBitcoins de afgelopen maanden een dieptepunt bereikt. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de Iraanse overheid die internettoegang in het hele land sinds november beperkt in het kader van landelijke protesten, in reactie op stijgende brandstofprijzen.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN