West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) kijkt naar blockchain en cryptocurrency

De West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) wil kijken naar de mogelijkheden met betrekking tot blockchain technologie en cryptocurrency. Dit meldde Arabnews op 1 januari.

Afgelopen maand maakte de UEMOA bekend dat het zijn valuta, de CFA-frank, zou vervangen door de ‘eco’. De Franstalige leden van de regio willen hiermee een toekomst opbouwen die echt onafhankelijk is van Frankrijk.

Welke landen gebruiken de CFA-frank

De CFA-frank wordt al meer dan zeven decennia gebruikt door:

Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo. Zes Centraal-Afrikaanse landen: Gabon, Kameroen, Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Republiek Congo en Equatoriaal-Guinea

Nieuwe groei, markten en dekolonisatie

Nieuwe groei en markten aanmoedigen is de officiële reden om de CFA-frank niet langer te houden. Daarnaast gaat het evenzeer over dekolonisatie en het vestigen van monetaire en financiële onafhankelijkheid.

De Senegalese ontwikkelingseconoom Ndongo Samba Sylla ziet de CFA-frank als een instrument dat Frankrijk heeft gebruikt om zijn voormalige koloniën te domineren.

Hij voegde er het volgende aan toe:

De munteenheid werkt als een politiek instrument om Afrikaanse economieën en regeringen te beheersen, en ook als een hulpmiddel voor het met minimale risico’s overbrengen van economische overschotten van het Afrikaanse continent naar Frankrijk en Europa. De mechanismen die tijdens het koloniale tijdperk zijn gelegd, zijn in wezen ongewijzigd gebleven.”

Deze monetaire ontkoppeling komt in een tijd van stijgend anti-Frans sentiment in de regio. Franse troepen worden tegenwoordig niet overal meer vriendelijk verwelkomd. Zo worden er regelmatig Franse vlaggen op straat verbrand. Dit komt doordat de Fransen steeds vaker hun welkom hebben overschreden en zelfs voor neokolonialisme hebben gezorgd.

Digitale valuta en digitale eco

Digitale valuta technologie zal ervoor zorgen dat buitenlandse investeerders minder angst hebben voor monetaire verrassingen, zoals devaluaties en valutacontroles. Een optie is bijvoorbeeld om een digitale eco uit te brengen die beveiligd is op een blockchain platform.

We zullen zien hoe de ontwikkelingen zich voortzetten. Het feit dat ze willen kijken naar blockchain technologie en cryptocurrency is al een flinke stap.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!