China zal nog dit jaar een cryptocurrency lanceren

Volgens het Forbes artikel van gisteren, door Michael del Castillo, zal China in de komende maanden een cryptovaluta lanceren. Zeven grote instellingen, waaronder Alibaba en Tencent, krijgen dan de opdracht om deze in omloop te brengen. Voormalig hoofd van de financiële strategie voor de China Construction Bank, Paul Schulte, zegt dat naast deze techgiganten ook ’s werelds twee grootste banken deze opdracht gekregen hebben.

Een andere bron die  werkzaam is langs de ontwikkelaarskant DC/EP (Digital Currency/Electronic Payments), bevestigt dat er minstens zeven actoren, met eventueel een achtste, de valuta zullen ontvangen. Volgens deze anonieme bron, een ex medewerker van de Chinese overheid, staat de technologie sinds vorig jaar op punt en willen de Chinese autoriteiten ze lanceren voor China’s drukste commerciële dag, Singles Day, op 11 november.

Concurrent van Libra

Deze tactiek is erg gelijkwaardig aan die van Facebook met haar Libra project. Ook zij werken met verschillende actoren die voor de snelle verspreiding en grootschalige adoptie moeten zorgen. Volgens Mu Changchun, adjunct-directeur en nieuw hoofd van de cryptocurrency afdeling bij de People’s Bank of China (PBOC), bewaakt dit systeem de soevereiniteit van de nationale munt en de controle over de monetaire macht.

Het grote verschil tussen Libra en het Chinese cryptoproject is de snelheid van verwerking van transacties. Libra ambieert een snelheid van 1000 transacties per seconde, terwijl het Chinese project zich op 300.000 transacties per seconde richt. De hoogste volumepiek qua transacties in China werd vorig jaar op Singles Day geklokt op 92771 transacties per seconde.

Is de Chinese technologie dan zo veel geavanceerder dan die van Libra?

Wel nee. Het grote verschil ligt in het feit dat China’s project, in tegenstelling tot wat Facebook over Libra claimt, gecentraliseerd is en volledig in handen is van de staat. Transacties worden niet meermaals gevalideerd zoals in een blockchain van toepassing is.

Het uiteindelijke doel van de Chinese overheid is het overbodig maken van cash geld en een rem zetten op de interesse voor en vlucht naar investeringen in andere cryptovaluta. Samen met de enorme vlucht die China neemt met haar facial recognition en sociale ranking systemen lijkt de Chinese maatschappij in versneld tempo naar een volledig totalitair systeem te leiden.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!