Centrale bank van Duitsland: overheden moeten neutraal zijn over Facebook’s Libra

Potentiële voordelen van Facebook’s Libra moeten mogelijk worden gemaakt, ondanks de bestaande onzekerheden over de de regelgeving en de bijbehorende risico’s. Dit zei de centrale bank van Duitsland.

Een maandelijks verslag met de titel ‘Crypto-tokens in betalingstransacties en effectenafhandeling’ werd vrijgegeven op 22 juli. De Bundesbank evalueerde potentiële voordelen en tekortkomingen van digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s). Ook de stablecoins van het veelbesproken crypto-project Libra komen aan bod.

In het document verklaarde de centrale bank van Duitsland dat wereldwijde innovatieve projecten zoals Libra niet onmogelijk moeten worden gemaakt omdat ze gericht zijn op het vergroten van de welvaart en transactiekosten.

De mondiale regelgevende instanties moeten er echter voor zorgen dat een aantal belangrijke normen, zoals de veiligheid, monetaire en financiële stabiliteit, niet negatief worden beïnvloed en betalingsverkeer niet in het gedrang komt, schreef de bank. De Bundesbank benadrukte dat concurrentie rondom Europese betalingen moet worden gewaarborgd.

De verordening mag de innovatie niet hinderen, benadrukte de bank:

een overheid moet zo technologieneutraal mogelijk zijn, zodat de voordelen van innovatie beschikbaar kunnen worden gemaakt voor de financiële sector.”

De bank voegde daaraan toe dat een aantal belangrijke technische, organisatorische en regelgevende vragen met betrekking tot Libra Association nog steeds open staan. Dit terwijl er ook enkele speculatieve overwegingen zijn voor de potentiële impact. De bank heeft verklaard dat mondiale toezichthoudende autoriteiten en centrale banken het project zorgvuldig moeten blijven volgen en evalueren.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Bron: Cointelegraph

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!