Facebook introduceert Libra whitepaper

Zoals verwacht heeft Facebook vandaag de whitepaper gepubliceerd voor de langverwachte cryptocurrency van de social media gigant.

Volgens het document zal de wereldwijde stablecoin van Facebook, genaamd Libra, werken op een eigen blockchain (Libra Blockchain) en zal worden gebacked door een reserve van activa. Dit zal gedaan worden om Libra een intrinsieke waarde te geven, en om fluctuaties en volatiliteit te beperken.

Deze activa bestaan uit bankdeposito’s en kortlopende overheidseffecten. Deze zullen in de Libra Reserve bewaard worden als er een Libra uitgegeven wordt.

Zoals eerder vermeld, zal de nieuwe cryptocurrency worden beheerd door een non-profit organisatie, genaamd de Libra Association. De Libra Association is onder andere opgericht door Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz en Uber. Facebook is echter van plan om dit nog verder uit te breiden naar ongeveer 100 leden, voordat Libra officieel live gaat (Q1 2020). In het document geeft Facebook het volgende aan:

“Hoewel de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid bij de stichting ligt, wordt verwacht dat Facebook tot 2019 een leidende rol zal blijven spelen. Facebook heeft Calibra, een gereguleerde dochteronderneming, gecreëerd om de scheiding tussen sociale en financiële gegevens te waarborgen en om namens het bedrijf diensten te bouwen op het Libra-netwerk en om het Libra-netwerk te beheren.”

De Libra Association wordt bestuurd door het Libra Association Council. De leden van de raad zijn aanvankelijk de stichtende leden, die elk een validatie node op het netwerk hebben en een minimuminvestering van $10 miljoen moesten doen om deze positie te krijgen. Deze investering geeft de desbetreffende organisatie recht op 1 stem.

Verder heeft Facebook ook de lancering van Libra Investment Token aangekondigd. Deze token zal onder andere worden gebruikt voor dividend uitkeringen naar de stichtende leden van de Libra Association en naar investeerders.

Terwijl de reserves worden bewaard door “een geografisch verdeeld netwerk van bewaarders” om de decentralisatie veilig te stellen, worden de reserves wel beheerd door de stichting zelf. Dit houdt in dat de stichting de enige partij is die in staat is om een Libra te creëren of te vernietigen.

Facebook geeft verder aan dat de software van de Libra Blockchain, open source zal zijn om zo een ​​interoperabel ecosysteem voor financiële diensten te creëren en integratie te bevorderen.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!