Duitse financiële toezichthouder is niet op de hoogte van het aantal cryptocurrency incidenten in het land

In een persbericht dat op dinsdag 28 mei geplaatst werd, gaf de Duitse financiële toezichthouder (BaFin) aan dat zij geen data hebben van cyberincidenten of marktmanipulatie op crypto exchanges in het land.

In de publicatie reageerden zij op een vraag van de Vrije Democratische Partij (FDP), een centristische politieke partij in het land, betreffende informatie over cyberaanvallen, fraude, witwassen van geld en marktmanipulatie in de cryptocurrency markt.

BaFin is de financiële toezichthouder die toezicht houdt op de banken, financiële dienstverleningsinstellingen en verzekeringsdiensten in Duitsland. De BaFin is een onafhankelijke federale instelling met kantoren in Bonn en Frankfurt en valt onder het Duitse ministerie van Financiën. Het houdt toezicht op 2700 banken, 800 financiële dienstverleners en meer dan 700 verzekeraars. Ook de beurshandel valt onder het toezicht van BaFin.

Ze gaven aan dat zij financiële misdrijven in de cryptocurrency markt niet apart rapporten van andere financiële misdrijven. Hierdoor hebben zij ook geen overzicht van hoeveel cases er zijn. BaFin gaf het volgende aan:

“Fraude met betrekking tot crypto bezittingen worden niet afzonderlijk vermeld in criminaliteit statistieken. De federale overheid heeft, naast de openbare bekende incidenten, geen informatie over fraude in cryptocurrency markt en omtrent ICO’s in Duitsland of de Europese Unie.”

De regering gaf hetzelfde aan voor marktmanipulatie, maar heeft wel het gebruik van cryptocurrencies voor het witwassen van geld erkend, met een specifieke verwijzing naar Bitcoin (BTC):

“De federale politie is op de hoogte van onderzoeken en veroordelingen voor het witwassen van geld, waarin illegale Bitcoin-inkomsten uit drugs transacties op het darknet werden witgewassen via bankrekeningen of via witwasdiensten die op het darknet werden aangeboden voor illegale inkomsten uit drugshandel met een uitbetaling in Bitcoin.”

In oktober 2018 gaf de voorzitter van BaFin, Felix Hufeld, nog aan dat hij een internationale inspanning wil zien om ICO’s te reguleren.

Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!