Nederlandse man opgepakt door FIOD vanwege Bitcoin mining fraude

Vandaag rapporteerde de Telegraaf dat de FIOD een 33-jarige man uit Apeldoorn heeft aangehouden. De aangehouden man (van M.) was bestuurder van ’Mining Hardware Solutions’ en ’Koinz Trading’, bedrijven waar mensen hardware konden kopen om Bitcoins (BTC) te minen.

Van M. wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. Daarnaast vermoedt de FIOD dat al het geld dat klanten inlegden opgegaan is aan luxe uitgaven.

Van M startte beide bedrijven in 2017 en deze bedrijven zijn, binnen, 1 jaar na opstarting, failliet gegaan. De verdacht beheerde ook een zogenaamde bitcoin mining farm in Lelystad en hij beloofde klanten een rendement van 0,3 BTC per maand. Echter toen de uitbetalingen uitbleven, werd de FIOD op de hoogte gebracht.

Er wordt geschat dat ongeveer 100 investeerders ruim €2 miljoen hebben ingelegd. Uit het onderzoek van de FIOD kwam ook naar voren dat er nooit mining hardware gekocht is van dit geld. Er wordt gedacht dat dit geld opgemaakt is aan luxe uitgave, zoals auto’s, reizen, etc.

In november 2018 hebben de FIOD en politie al een woning en een bedrijfspand doorzocht. Tijdens deze doorzoeking hebben zij  luxe goederen, zoals tassen, schoenen en een crossmotor in beslag genomen.

De advocaat van gedupeerden had al eerder gesteld dat het om een ’piramidespel’ ging, waarbij de inleg van nieuwe klanten wordt uitgekeerd aan zittende klanten.

Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!