Gastblog door Jade: de Odyssey Hackathon

Van donderdag 11 april t/m maandag 15 april 2019 was de Odyssey blockchain en AI hackathon in Groningen. De grootste blockchain hackathon in de wereld. Ik had van te voren weinig voorstelling van wat een hackathon is, dus ik was erg benieuwd wat ik deze dagen zou gaan beleven. Ik was vooral benieuwd naar wat een hackathon bijdraagt aan het gebruik, de adoptie, van blockchain.

Grote organisaties als opdrachtgevers

Wat mij vooral verbaasde is de deelname van grote bedrijven en de overheid aan de Odyssey hackathon, zoals KLM, APG pensioenfonds, NUON/Vattenfall en verschillende ministeries. Blijkbaar zijn toch meer partijen bezig met blockchain dan waar ik mij bewust van was. Het feit dat zij interesse tonen en zelfs een opdracht uit zetten is naar mijn mening al een hele goede stap richting adoptie van blockchain.

Hoe veel blockchain wilt u hebben?

Wat mij opviel tijdens de hackathon is dat er een groot verschil is in hoe ver de verschillende opdrachtgevers willen gaan in het gebruik van blockchain. Het lastige hierin is dat het toepassen van blockchain technologie ervoor kan zorgen dat bepaalde partijen overbodig worden. Op de hackathon werd duidelijk dat sommige opdrachtgevers zelf een tussenpartij zijn en daarmee in de toekomst misschien zelf wel overbodig gemaakt kunnen worden door blockchain. Hoe ga je hier mee om als deelnemend hackathon team? Want wat voor blockchain oplossing zoeken deze opdrachtgevers wel? Lees meer over de wrijving die ontstond tussen blockchain en traditionele organisaties door hieronder te klikken!

https://www.lifeontheblock.eu/nl_NL/2019/04/26/odyssey-hackathon/

Van een beetje blockchain naar 100% blockchain

Het was goed om te zien dat er allerlei soorten blockchain oplossingen voortkomen uit de Odyssey Hackathon. Hieronder een aantal winnende projecten van dit jaar:

Frontier Oost heeft voor Nuon/Vattenfall een blockchain en AI oplossing gebouwd waarmee beter inzichtelijk wordt hoeveel groene energie wordt geproduceerd door kleine groene energie producenten. Je kunt hierbij denken aan mensen met zonnepanelen op het dak. Op dit moment is niet inzichtelijk hoeveel stroom van deze kleine producenten afkomt en wordt dit als grijze stroom meegeteld. Hierdoor is het onduidelijk of de hoeveelheid geproduceerde groene stroom toeneemt en of een land, zoals Nederland, daarmee voldoet aan de klimaatdoelen. Ook worden kleine producenten niet in het bijzonder beloond voor het produceren van groene stroom. In dit project wordt blockchain gebruikt door de kleine groene energie producenten om hun certificaten op te bewaren, te kunnen versturen en gebruiken, zonder dat hier een tussenpartij voor nodig is. De gegevens over de groene energie productie wordt verzameld door gebruik te maken van AI, hierdoor zijn de gegevens onafhankelijk en daarmee meer betrouwbaar.  

Socialtech heeft voor de Radboud Universiteit een platform gebouwd waar diensten en goederen tegen elkaar geruild worden zonder daar een vorm van geld in te gebruiken. Het doel is dat mensen die geen geld hebben toch deel kunnen nemen aan de economie. Een algoritme brengt gevraagde en geboden diensten en producten bij elkaar in een cirkel waarin iedere deelnemer voor zijn aangeboden goederen of diensten, de goederen of diensten krijgt die hij wil. Als de cirkel niet rond te krijgen is, worden gebruikers beloond om de cirkel rond te maken. Door gebruik te maken van gedistribueerde ledger technologie op het gedecentraliseerde internet heeft het platform alle vraag en aanbod in beeld en kan het platform deze vervolgens matchen. Zoals bij een decentraal platform hoort heeft niemand de controle en kan niemand daarmee het platform stoppen.

De blockchain mix

Beide voorbeelden laten zien dat op de Odyssey Hackathon een grote verscheidenheid aan blockchain toepassingen het levenslicht zien. Waarbij de ene oplossing volledig gedecentraliseerd is en een andere oplossing een stukje decentralisatie brengt in een gecentraliseerde organisatie. Hiermee is de Odyssey Hackathon een mooie afspiegeling van de wereld daarbuiten. Er zijn drie groepen ondernemingen en organisaties te onderscheiden. De eerste groep zijn bedrijven en organisaties die blockchain zullen afwijzen, maar daarmee het risico lopen in de toekomst ingehaald te worden door blockchain en daarbij zelf overbodig te worden. De tweede groep gaat op onderzoek hoe blockchain en de eigen bedrijfsvoering elkaar kunnen versterken, waarbij beiden naast elkaar kunnen functioneren. De derde groep zal blockchain omarmen met als doel derde partijen overbodig te maken. Ik denk dat deze blockchainmix laat zien op welke manieren adoptie plaats zal vinden in de toekomst. Je kunt erin mee gaan of achterblijven… deze keuze is aan iedereen zelf om te maken.

Wil je op de hoogte blijven van Jade on the block? Volg haar blog dan door hier of op het plaatje hieronder te klikken!

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!