China onthult plannen voor het verbieden van crypto mining

Eerder deze week meldde Reuters al dat een Chinese overheidsinstantie de eliminatie van crypto mining in het land overweegt.

Gezien het feit dat China de grootste speler op het gebied van mining is, zou dit een grote klap betekenen voor de wereldwijde crypto-industrie. Het plan is echter op dit moment niet in steen geschreven, en een deel van de gemeenschap heeft het afgedaan als fake news/FUD.

Toch geen fake news?

Nu heeft de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (NDRC) echter onthuld dat het inderdaad crypto mining zou kunnen gaan afschaffen. Dit nieuws werd voor het eerst verslagen door de staatskrant de Securities Times. De krant meldde dat het idee van de NDRC duidelijk de houding van het land tegenover de crypto-industrie weerspiegelt.

Zo heeft de NDRC naar verluidt ook crypto mining opgenomen als onderdeel van haar ontwerp voor een herziene lijst van industriële activiteiten die het agentschap van plan is te gaan sluiten, omdat zij geen veilige productieomstandigheden bieden, ernstige verspilling van hulpbronnen zijn en ernstige vervuiling veroorzaken.

Deze stap maakt deel uit van de herstructurering van de industrie door de NDRC, die sinds 2005 bestaat en bepaalt welke industrieën in het land moeten worden aangemoedigd, beperkt of geëlimineerd.

Het agentschap heeft naar verluidt geen voorgestelde deadline, voor het elimineren van crypto mining, vastgesteld. Ze hebben wel aangegeven dat het onmiddellijk moet gaan verminderen. Het publiek heeft nog tot 7 mei om commentaar te geven op het concept van de NDRC.

Onzekerheid

De South China Morning Post zei hierover dat het nieuwe plan niet alleen onzekerheid met zich mee brengt voor lokale miners, maar ook ook voor de makers van mining-installaties.

Dit zijn onder andere Bitmain, die in 2017 naar schatting driekwart van de wereldmarkt beheerde, en Canaan Creative, een andere grote Chinese hardwarefabrikant van crypto mining gear.

Bovendien had Bitmain, in medio 2018, maar liefst 11 mining bedrijven in China geëxploiteerd en zou dus hard worden getroffen door de gemelde plannen van de NDRC. Het bedrijf heeft tot op heden nog geen commentaar geleverd op de plannen.

Hoe groot zal de impact zijn?

Historisch gezien heeft groot nieuws uit China de neiging om de cryptomarkt te beïnvloeden. Mark D’Aria van Bitpro Consulting LLC. zei hier het volgende over tegen Cointelegraph:

“Op de korte termijn zou het enorm verstorend kunnen zijn. Er zullen zeker veel winnaars en verliezers zijn in de mining industrie, omdat niet-Chinese miners op korte termijn veel baat zullen hebben aan een aanzienlijk verminderde moeilijkheidsgraad en van de goedkope overtollige hardware die vanuit China zal komen.”

Het uiteindelijke effect hangt echter grotendeels af van als, hoe en wanneer het verbod wordt geïmplementeerd, betoogt D’Aria. Hij zei:

“Als zou worden besloten dat alle miners onmiddellijk zouden moeten stoppen, zou al die hashrate in een oogwenk verloren zijn. Dit zou de technische werking van de Bitcoin blockchain aanzienlijk kunnen verstoren, waardoor het aanzienlijk zou vertragen tot de volgende moeilijkheidsreductie.”

Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!