Centrale bank van Maleisië, security toezichthouder coördineert crypto regulatie

De centrale bank van Maleisië en de security toezichthouder hebben aangegeven dat zij samen zullen werken bij de totstandkoming van een regelgeving voor digitale valuta en ICO-tokens. In een verenigd manifest hebben de Securities Commission Malaysia (SEC) en Bank Negara Malaysia (BNM) aangeduidt dat deze schikking gelimiteerd blijft tot het opvolgen van de regels en wetten die onder de toezichthoudende gezag vallen van de toezichthouders van beide partijen. Zo luidt de media-uitlating: “Om de regelgeving voor digitale valuta’s te verwezenlijken, zullen de SC en BNM samenwerkingsregelingen moeten ontmoeten om toezicht te houden op de naleving van wet- en regelgeving door de betrokken toezichthouders.”

ICO’s worden als security gezien

De Securities Commission zal zowel ICO’s als het verhandelen van digitale valuta reguleren in Maleisië. De desbetreffende regelgeving hiervoor wordt op dit moment nog doordacht, met als doel om digitale valuta’s onder de bestaande security-regelgeving te brengen. Hierdoor worden investeerders beschermt waardoor er ruimte is voor het verhandelen van digitale valuta op een betrouwbare manier. De te anticiperen regelgeving verplicht ICO aanbieders en – handelaars om de wet- en regelgeving van de centrale bank op te volgen. Daarnaast moeten emittenten van ICO’s en digitale valuta handelaren ook de zogeheten ‘Richtlijnen omtrent het voorkomen van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme” opvolgen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de Securities Commission. Alhoewel Maleisië een pro-crypto houding bezit, heeft de centrale bank in het verenigd manifest duidelijk weten te maken dat digitale valuta geen wettig toegestaan betaalmiddel is in het land.

Aankomende regulaties, 2019 Q1

Lim Guan Eng, De minister van Financiën van Maleisië, heeft uitgesproken dat de regels omtrent digitale valuta bedoeld is om de investeerders te beschermen. Deze regels worden in het eerste kwartaal van het jaar 2019 geforceerd. Ondanks dat het niet exact wordt gemeld, heeft de minister van Financiën van Maleisië een hint gegeven dat de centrale bank van Maleisië en de security toezichthouder een samenwerkingsverband aan kunnen gaan om een regelgeving te schetsen voor ICO’s en digitale valuta. Dit zal dan waarschijnlijk onder leiding van Lim Guan Eng gebeuren. De citaat waarbij de het bovenstaande aangenomen kan worden, luidt: “De Bank Negara Malaysia en de Securities Commission zullen onder toezicht staan van de minister van Financiën. Het ministerie van Financiën zal de commissie leiden. Deze commissie bestaat uit Bank Negara Malaysia, Securities Commission en de MOF zelf.” Tegen het einde van november heeft Lim Guang Eng aangeraden dat slechts de centrale bank de machtiging heeft om het lot te bepalen van iemand die zijn digitale valuta wilt uitgeven. Dit is te achterhalen door wat Lim heeft gezegd: “Ik wil alle partijen aanraden die het uitgeven van Bitcoins of andere digitale valuta inplannen, naar de Bank Negara te gaan. Zij zullen het laatste woord hebben over de nieuwe valuta.” Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!