Wat is NEO?

Wanneer je de naam NEO op google zoekt, dan hoor je veelvoorkomend dat NEO wordt betiteld als “China’s Ethereum”. Maar in het echt is het veel meer dan dat. NEO, werd opgericht als een aangedreven community en gefinancierde project met als doelstelling om blockchain-technologie toe te passen om bezittingen te digitaliseren met behulp van smart contracts en gemeenschappelijke programmeertaal. Het project is begonnen met de naam Antshares, echter in 2017 veranderde de naam naar NEO. De overeenkomsten tussen NEO en Ethereum zijn vrij helder: het zijn beide smart contract ontwikkelingsplatforms die proberen om blockchain wereldwijd te implementeren.

Wat is een smart contract?

Wat NEO werkelijk wilt doen, is ondernemingen de mogelijkheid bieden om smart contracts effectief, veilig en legaal te beheren. Dat komt neer op twee afzonderlijke delen: ‘smart assets’ en ‘smart contracts’. Ik zal hier hier niet al teveel op ingaan, maar een smart asset kan worden omschreven als een programmeerbaar bezitting dat bestaat in de vorm van elektronische gegevens. Zie dit als iets van waarde, zoals een aandeel in een onderneming, een eigendomsrecht op een huis of loyaliteitspunten. Een smart contract is een geprogrammeerde overeenkomst die is opgesteld in een bepaalde programmeertaal en vastgelegd is in een blockchain. Het werkt als een transactie protocol die de termen van het contract uitvoert en door alle nodes in het decentrale netwerk worden gevolgd. De deelnemers van deze overeenkomst kunnen de termen en code wel inzien, maar de uitvoering niet meer manipuleren of veranderen. Stel dat een online shopper bijvoorbeeld iets wilt kopen, dan wil de online retailer ervoor zorgen dat het product is betaald voordat het wordt verstuurd. Met een smart contract kan het product pas automatisch worden verstuurd nadat het vastgesteld bedrag is voldaan. Dit betekent dat een derde partij (zoals Paypal) als tussenpersoon kan worden weggelaten en dat betekent weer dat het tarief van 2,6% per transactie kan worden weggelaten.

Het team

De oprichter van NEO is Da Hongfei. Sinds 2011 werkt hij al in de wereld van crypto en heeft aan verschillende projecten gewerkt voordat hij NEO oprichtte. Li Jianying en Erik Zhang zijn de kernontwikkelaars en technische experts van het NEO-project. Tony Tao is de CEO van NEO en oprichter van Nest Fund. NEO heeft een actief ontwikkelingsteam met eigen ontwikkelaars en verschillende externe ontwikkelaars zoals City of Zion, NEOtracker en PeterLinX. Een van de sterke punten van NEO is de grote gemeenschap van externe ontwikkelaars. Hongfei gaf aan dat het interne team van NEO zal focussen op de groei van het platform, hoewel de groei van DAPP’s (gedecentraliseerde apps) aan de community zal worden overgelaten. De subreddit pagina van NEO heeft meer dan 96.000 abonnees en groeit iedere dag!

Niet de enigen

Op dit moment worden er veel smart contractplatforms ontwikkeld. Hierbij kun je denken aan NEM, UBIQ, QTUM en de grootste van allemaal: Ethereum, ’s werelds meest bekende smart contractplatform en de nummer twee grootste cryptocurrency gebaseerd op marketcap. Ethereum heeft het voordeel dat ze als eerste waren op het smart contract markt en daarnaast hebben ze een grote en betrouwbare community die hun enorme groei ondersteunt. Toen er gevraagd werd naar de concurrentie van NEO met Ethereum, zei hoofdontwikkelaar Erik Zhang dat NEO tenminste drie duidelijke voordelen heeft ten opzichte van Ethereum heeft: 1. Betere architectuur 2. Meer ontwikkelaars vriendelijke smart contracts 3. Digitale identiteit en digitale bezittingen voor eenvoudige integratie in de echte wereld Een ander verschil is dat Ethereum geen aandelen uitgeeft, maar alleen de (ETH) tokens voor het betalen van de GAS rekening. In totaal heeft NEO 100 miljoen aandelen geïmplementeerd in de NEO blokketen. Een NEO aandeel is een eigendomsrecht van de blockchain. Je kunt dit niet op splitten en daarbij is het alleen mogelijk om een hele NEO te behouden. Daarnaast geeft een aandeel ook recht op dividend. Dividend wordt uiteindelijk uitbetaald in de vorm van NEO GAS.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!