Curaçao en Sint Maarten onderzoeken mogelijkheid digitale gulden

Bitt Inc, een Fintech-startup in Barbados heeft, op 12 augustus jl, een MOU (memorandum of understanding) ondertekend met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten om de mogelijkheid te onderzoeken om een digitale gulden uit te geven. Beide partijen ondertekenden de MOU om een ​​digitale bank voor de centrale bank te ontwikkelen en om zo financiële betalingen binnen de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten te versimpelen.

Bitt Inc. is een FinTech bedrijf dat onderdeel is van Medici Ventures, een volledige dochteronderneming van Overstock.com, dat werd opgericht om, met behulp van blockchain-technologie, oplossingen te ontwikkelen om “real-world problems” op te lossen.

In 2017 benoemde Bitt Inc. Rawdon Adams, de zoon van de premier van Barbados tussen 1976 en 1985, tot zijn nieuwe CEO. De aanstelling werd gezien als een onderdeel van de strategie om gewicht toe te voegen aan de plannen in de regio. Dat jaar werkte het bedrijf samen met de centrale bank van Barbados met betrekking tot een pilot voor blockchain projecten.

“De MOU maakt de weg vrij voor een samenwerking en informatie-uitwisseling met betrekking tot een haalbaarheidsstudie, ontworpen om de uitvoerbaarheid en de functionaliteit te bepalen van het gebruik van een, door een centrale bank uitgegeven, digitale gulden binnen het financiële ecosystemen van elk lid en over beide leden van de monetaire unie.”

Het drukken van fiatgeld door een centrale bank en het distribueren ervan tussen de twee lidstaten is kostbaar en uitdagend. Omgekeerd kan digitale valuta worden gebruikt op mobiele portemonnees en wordt het makkelijker om transacties en betalingen veiliger te maken. Leila Matroos-Lasten, waarnemend president van de CBCS zei:

“De CBCS erkent hierbij het potentieel van deze innovatie en technologie en is vastbesloten om oplossingen te zoeken met betrekking tot de efficiëntie van grensoverschrijdende transacties en digitale betalingen, en tegelijk te zorgen voor naleving en veiligheidsgaranties verkregen door deze geavanceerde (fintech) oplossingen”

Hoewel de bank openheid toont voor de uitgifte van haar eigen digitale valuta, zei de divisiedirecteur van de Nederlandsche Bank, Petra Hielkem, dat vanwege de volatiliteit van cryptocurrencies en de mogelijke consumentenrisico’s, het niet als geld kan worden beschouwd. Ze voegde eraan toe dat, hoewel cryptocurrencies niet beschouwd worden als ‘echt geld’, de bank niet van plan is om ze te verbannen.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!