Wat is een meme coin?

Een meme coin is simpelweg een cryptomunt (een altcoin) die gebaseerd is op een online meme. Een meme in deze context is een humoristische afbeelding, video, tekst of een concept die viraal gaat op het internet, of toch alleszins redelijk populair is. De waarde van de meme coin hangt dus ook vast aan de populariteit van de meme.
Een belangrijk kenmerk van een meme coin is de informele, “gemeenschapsgerichte” aard. Concreet betekent dit dat er geen intrinsieke waarde aan een meme coin vasthangt. Je kan ze vaak voor weinig tot niets gebruiken, ze worden niet ondersteund door innovatieve technologie en zonder een enthousiaste gemeenschap die de munten in leven houdt, zouden deze coins snel een stille dood sterven.

Doel van de meme coins

Het doel van een meme coin kan variëren, maar over het algemeen zijn er enkele gemeenschappelijke redenen waarom ze worden gecreëerd en gebruikt:

  • Amusement: Veel meme coins worden gecreëerd als grap of voor amusementswaarde. Ze maken vaak gebruik van populaire memes en internetcultuur om gebruikers aan te trekken.
  • Gemeenschapsbetrokkenheid: Meme coins bevorderen een gevoel van gemeenschap en samenwerking onder gebruikers. Ze worden vaak ondersteund door een enthousiaste online community die de munt promoot en ondersteunt.
  • Speculatie: Veel mensen kopen meme coins als een speculatieve investering, in de hoop dat de waarde zal stijgen en ze winst kunnen maken.
  • Bewustwording en marketing: Sommige bedrijven en projecten gebruiken meme coins als een marketingtool om meer aandacht te krijgen voor hun producten of diensten.
  • Creativiteit: De creatie van meme coins stimuleert creativiteit binnen de cryptocurrency-gemeenschap. Ontwikkelaars en ontwerpers kunnen nieuwe ideeën en concepten verkennen zonder de beperkingen van traditionele cryptocurrencies.

Voordelen en nadelen van deze coins

Deze coins vertegenwoordigen in feite het beste en het slechtste van cryptocurrency. Ze worden vaak gezien als louter speculatieve investeringen die op niets gebaseerd zijn. Toch hebben sommige van hen wel aanzienlijke aandacht en succes gevonden. De enorme prijsschommelingen die je kan vinden bij meme coins trekken investeerders van over de hele wereld aan. Dit heeft ook geleid tot kritiek vanuit de meer serieuze cryptocurrency-gemeenschap.
We kunnen dus een aantal sterke voor- en nadelen van deze coins aanhalen. Een van de grootste pluspunten zijn de lage instapkosten van de meeste meme coins. Zo wordt het voor mensen met beperkte middelen gemakkelijker om deel te nemen aan de cryptomarkt.
Omdat deze coins zo volatiel zijn, is er altijd de kans op een sterke positieve prijsontwikkeling, met enorme winsten tot gevolg. Je kan absoluut aanzienlijke rendementen halen in korte tijd. Vanwege deze factoren zijn meme coins vaak erg vatbaar voor speculatie en prijsmanipulatie door grote spelers in de markt.


Voorbeelden van meme coins

Meme coins zagen het licht een viertal jaar na het ontstaan van Bitcoin. In 2013 werd Dogecoin gelanceerd, met als oorspronkelijk doel om een parodie te zijn op de explosieve groei van cryptocurrency en de vele altcoins die op steeds sneller tempo werden gemaakt. Dogecoin is gebaseerd op het meme “doge”: een afbeelding van een Shiba Inu-hond met grappige bijschriften in gebroken Engels.
Shiba Inu, een spin-off van Dogecoin, kwam enkele jaren later op de markt. Je kan het zien als een flauw afkooksel van Dogecoin, maar ook deze meme coin werd enorm populair, met een actieve online community van supporters.

De meme coins van 2024!
Enkele voorbeelden van meme coins die in 2024 werden of zullen worden gelanceerd zijn Slothana, Dogecoin20, Smog, Bitcoin Minestrix en Poodl Inu.

Bekijk hier de beste meme coins.


Zijn meme coins scams?

Meme coins kunnen soms een scam zijn, maar dat is niet altijd het geval. Net als bij elke andere investering, is het cruciaal om voorzichtig te zijn en grondig onderzoek te doen voordat je investeert in een meme coin of een andere cryptocurrency. Er zijn enkele rode vlaggen die kunnen wijzen op een scam. Bijvoorbeeld, als de makers van de munt anoniem zijn of een bedenkelijke reputatie hebben, is dat een reden tot voorzichtigheid. Ook als de munt wordt gepromoot via agressieve marketingtactieken zoals spam-e-mails of overdreven claims op sociale media, kan dit wijzen op een onbetrouwbare investering. Andere waarschuwingssignalen zijn onrealistische beloften van snelle rijkdom, promotie van de munt via nepnieuws, en een gebrek aan bewijs voor geclaimde partnerschappen.

Het is belangrijk om altijd je eigen onderzoek te doen, betrouwbare bronnen te raadplegen en alleen te investeren wat je kunt missen. Hoewel sommige meme coins legitiem zijn en door een enthousiaste gemeenschap worden ondersteund, kunnen anderen puur worden opgezet om snel geld te verdienen ten koste van onwetende investeerders.