BIS, Frankrijk, Singapore en Zwitserland werken CBDC-test af

De Bank for International Settlements (BIS) en de centrale banken van Frankrijk, Singapore en Zwitserland hebben een gezamenlijke test afgerond voor de grensoverschrijdende handel en afwikkeling van groothandel central bank digital currencies (CBDC’s). De Banque de France publiceerde het rapport op 28 september.

Het zogenaamde Project Mariana werd ontwikkeld door de Banque de France, de Monetary Authority of Singapore en de Swiss National Bank onder auspiciën van de BIS. Het heeft de grensoverschrijdende handel en afwikkeling van hypothetische euro, Singaporese dollar en Zwitserse frank CBDC’s getest tussen gesimuleerde financiële instellingen met behulp van concepten uit de gedecentraliseerde financiële (DeFi) technologie op een openbaar blockchain-netwerk.

Het concept werkt door gebruik te maken van een gemeenschappelijke tokenstandaard op een openbaar blockchain-netwerk, bruggen voor naadloze overdracht van CBDC’s tussen verschillende netwerken en een specifiek type gedecentraliseerde uitwisseling om spot valutatransacties automatisch te verhandelen en af te wikkelen.

Volgens het persbericht beschouwen de deelnemers het experiment als succesvol, hoewel er “verder onderzoek en experimenten nodig zijn.” Het maakt ook een voorbehoud over de experimentele aard van Project Mariana, waarbij staat:

“Project Mariana is puur experimenteel en geeft niet aan dat een van de partnercentrale banken van plan is CBDC’s uit te geven of DeFi of een bepaalde technologische oplossing goed te keuren.”

De dag voordat Project Mariana openbaar werd gemaakt, sprak de algemeen directeur van de BIS, Agustín Carstens, over de noodzaak om de nationale juridische kaders te verduidelijken in die landen waar de centrale banken niet het recht hebben om CBDC’s uit te geven.

De BIS blijft de belangrijkste pleitbezorger van grensoverschrijdende CBDC’s, met verschillende pilot-tests die over de hele wereld worden uitgevoerd. Zo publiceerden de centrale banken van Hong Kong en Israël in september de resultaten van hun Project Sela, terwijl Eddie Yue, CEO van de Hong Kong Monetary Authority, de uitbreiding van Project mBridge aankondigde, waaraan al de centrale banken van China, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten deelnamen.