De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) lijkt juridische munitie te verzamelen om de kern van de wereldwijde crypto-economie aan te pakken: gecentraliseerde cryptocurrency-beurzen, en de ontwikkelende zaak tegen FTX kan de toezichthouder helpen dit te realiseren.
Op woensdag heeft de SEC aanzienlijke vooruitgang geboekt in haar streven naar gerechtigheid tegen Sam Bankman-Fried, oprichter van FTX. Er werd onthuld dat zowel Caroline Ellison (voormalig CEO van Alameda Research) als Gary Wang (medeoprichter van FTX) Bankman-Fried hebben verlinkt om mee te werken met de federale autoriteiten.
De aanklacht van de Amerikaanse toezichthouder liet tevens ook doorschemeren dat ze van plan zijn cryptomarkt als geheel aan te pakken, terwijl ze onderzoek doen naar beschuldigingen van effectenfraude in verband met FTT – de native token van FTX.
Het is niet verrassend dat de SEC Ellison en Wang aansprakelijk heeft gesteld voor effectenfraude in verband met het valselijk manipuleren van de koers van FTT-aandelen, alsmede voor het verkopen van de munt zonder de juiste registratie. Dit is echter slechts een van de vele acties die de toezichthouder onderneemt om beleggers te beschermen tegen frauduleuze activiteiten. Wat echter vooral opvalt aan deze aanklacht is het gedetailleerde taalgebruik met betrekking tot FTT-transacties, waaruit een duidelijke intentie tot misleiding van de beschuldigden blijkt.
In de aanklacht van woensdag werd naar FTT verwezen als een “illiquide crypto-effect” – waardoor het een effect is ongeacht hoe het werd verkocht of aangeboden. Op donderdag versterkte SEC-voorzitter Gary Gensler dit standpunt bij de aankondiging van de aanklacht tegen Ellison en Wang door FTT te karakteriseren als een exchange crypto-security token in de kern van FTX.
Hoewel het misschien klein lijkt, is het onderscheid tussen het optreden tegen een bedrijf voor het aanbieden van een actief als een effect en het beschouwen van een actief als inherent een effect in alle gevallen indicatief voor de voorgestelde verschuiving van de SEC. Deze verandering zou kunnen leiden tot radicale handhavingsacties van het agentschap die de regelgeving binnen de cryptomarkt aanzienlijk zouden beïnvloeden.
Als de SEC met succes rechtbanken ervan kan overtuigen dat cryptomunten zoals FTT effecten zijn, ongeacht hoe ze worden aangeboden, zal hun jurisdictie worden uitgebreid tot elke tussenpersoon die deze tokens verkoopt. Bijgevolg zouden grote cryptobeurzen zoals Coinbase, Kraken en Binance dan zware juridische risico’s lopen, tenzij ze toestemming krijgen om zich aan te sluiten bij platforms die zich aan de regels houden, zoals de NYSE, of gedwongen worden om helemaal te sluiten.