Activiteit op Solana neemt af na hacks

In deze rubriek, “crypto fundamentals” focussen wij op de fundamentals van verschillende crypto-projecten op een periodieke basis. Een fundamenteel onderzoek focust op de technologie, ontwikkeling, gebruik en risico van een crypto-project. Dit doen we door de onderliggende technologie te bestuderen en on-chain data te analyseren. Vandaag kijken we naar Solana (SOL) en focussen we op de metriek “actieve adressen”. 

Actieve gebruikers 

Het aantal actieve adressen is een belangrijke metriek om de daadwerkelijke activiteit op het netwerk te analyseren. Veel activiteit betekent vaak veel vraag naar het netwerk en is positief voor de koers van Solana. In Figuur 1. is het aantal dagelijks actieve adressen te zien op te zien op het Solana-netwerk.

Als we kijken naar Figuur 1. zien we dat sinds 22 mei het aantal actieve adressen sterk aan het afnemen is. Op 22 mei bedroeg de piek aan actieve adressen bijna 1,4 miljoen. Momenteel bedraagt het aantal actieve adressen op het netwerk slechts 600.000, dit komt neer op een afname van ruim 57%. De afname lijkt gepaard te gaan met de sterke prijsdaling van Solana (en de rest van de cryptomarkt) en de recente problemen op het netwerk. Zo zakte de Solana koers sinds 22 mei met ruim 30% (zie Figuur 2) en traden er netwerkproblemen op door het uitvallen van het netwerk en een exploitatie hack. 

Figuur 1: Dagelijks actieve wallets op het Solana netwerk (bron; Solscan)

Figuur 2: Prijs van solana (bron; Coingecko)

Conclusie

De recente problemen op het Solana-netwerk lijken effect te hebben op de dagelijkse activiteit die we op het netwerk zien. Sinds een piek in activiteit op 22 mei is de activiteit flink afgenomen met ruim 60%. In die tijd zagen we ook een sterke prijsdaling van Solana. Dit geeft de suggestie dat investeerders en gebruikers afwachtend zijn om gebruik te maken van het Solana-netwerk.