Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Regionale valuta’s crashen en BTC-interesse neemt toe

Vanwege de militaire inval in Oekraïne, zijn de meeste fiat-valuta’s uit de Midden- en Oost-Europese landen getuimeld. Tegelijkertijd is de interesse voor Bitcoin in die regio aan het toenemen.

In Rusland zijn de verliezen vooral op de aandelenmarkt te vinden. De Beurs van Moskou daalde met maar liefst 38% sinds het uitbreken van de oorlog. De beurs schortte de handel tijdelijk op, maar hervatte deze na ongeveer twee uur om 10 uur lokale tijd. De Russische Roebel is in dezelfde periode ook gekelderd naar het laagste punt ooit in vergelijking met de USD en de EUR. Handel is momenteel erg risicovol en volatiel, vanwege de verwachte sancties van de EU en de VS.

Ook in het pro-Russische Wit-Rusland is de valuta gezakt naar een historisch dieptepunt. Dit heeft geleid tot een poging van de Nationale Bank van de Republiek Wit-Rusland, de centrale bank van het land, om te stoppen met het publiceren van gegevens over de duik van de roebel tegen de USD. Daarnaast besloot de centrale bank van Oekraïne om tijdelijke maatregelen te nemen om de Oekraïense economie te redden. Geldopnames zijn beperkt tot 100.000 UAH (3.390 USD) per dag.

De Nationale Bank van Oekraïne heeft ook de officiële wisselkoers voor donderdag vastgesteld, zo meldt The Wall Street Journal. Toen het land zich onder de staat van beleg bevond, stopte de Pfts-beurs van Oekraïne zijn activiteiten. Bitcoin was trending nu al deze gebeurtenissen de valuta’s in de regio doen kelderen. Google-zoekgegevens voor Letland, Litouwen, Polen, Rusland en Oekraïne laten zien dat het aantal zoekopdrachten sterk toegenomen is. Ook is de belangstelling wereldwijd toegenomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!