Zimbabwe gooit het roer om omtrent cryptocurrencies

Volgens een lokale Zimbabwaanse krant, de Chronicle, is de nationale bank van Zimbabwe druk bezig een testomgeving op te zetten die crypto-gerelateerde ondernemingen, en andere fintech-bedrijven, de mogelijkheid moet bieden om op termijn de inwoners te bedienen van monetaire en financiële oplossingen.

Een woelige monetaire geschiedenis

Zimbabwe is voor de meeste mensen bekend als het land dat sinds 1980 al verschillende ingrepen heeft moeten doen om de uit de pan swingende hyperinflatie te bedwingen. Ooit gestart met een 1:1 verdeling ten opzichte van de USD, bestonden er in 2016 bankbiljetten tot twintig triljoen Zimbabwaanse dollars. Momenteel onderneemt het land weer stappen om een eigen stabiele munteenheid uit de startblokken te krijgen.

Meer en meer crypto initiatieven

Net daarom lijkt het dat de bevolking zich meer en meer keert naar peer-to-peer oplossingen. En daar komen verschillende crypto-initiatieven op de proppen. De regulerende financiële overheid heeft dan blijkbaar toch het roer omgegooid en zijn eerdere verbod op alles wat cryptorrencies of fintech is, teruggeschroefd.

De zogehete “regulatory sandbox” moet fintech- en crypto-initiatieven er toe in staat stellen om, samen met de overheid, te werken aan oplossingen die de financiële vrijheid van zijn bevolking kan vooruithelpen. Dat kan dan ofwel door op eigen benen verder te staan of door samen te werken met een bevoegde bank. De Zimbabwaanse nationale bank beoogt alleszins een consistent en waterdicht regelgevend kader te scheppen in de hoop de fouten uit het verleden te vermijden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!