In een scène die zo uit een Hollywood-thriller lijkt te komen, ontsnapte de Australische cryptomiljardair Tim Heath vorig jaar ternauwernood aan een ontvoeringspoging in Estland. Dit deed Heath door een deel van de wijsvinger van zijn aanvaller af te bijten. Wat gebeurde er precies, en hoe gaat het nu met Heath?
Een goed geplande aanval
Op 29 juli 2024 werd Tim Heath, een 46-jarige crypto-ondernemer uit Victoria, Australië, aangevallen in het trappenhuis van zijn luxe appartement in de oude stad van Tallinn. Twee mannen, vermomd als schilders in werkkleding, grepen hem van achteren en probeerden een zak over zijn hoofd te trekken.
Een van hen, Allahverdi Allahverdiyev, een ex-bokser en worstelaar uit Azerbeidzjan, legde zijn hand over Heath’s mond om hem te doen zwijgen. Heath beet keihard door de wijsvinger van de aanvaller, verloor zelf een tand in het 30 seconden durende gevecht, maar wist naar zijn appartement te vluchten.
Een deel van de vinger werd later 100 meter verderop gevonden, met DNA dat de aanval bevestigde, meldt Eesti Ekspress via The Sydney Morning Herald.
De groep van zeven daders had de aanval maandenlang voorbereid. Ze waren Estland binnengekomen met valse Georgische paspoorten, hadden schildersuniformen gekocht en Heath’s auto uitgerust met een GPS-tracker. Het plan? Hem naar een gehuurde sauna brengen en zijn crypto-wallet leeghalen, met hulp van een ingehuurde hacker.
De vermeende chauffeur, Ilgar Mamedov, werd in Litouwen gearresteerd en ontkent betrokkenheid, terwijl de leider, Najaf Najafli, en twee anderen nog voortvluchtig zijn.
Een groeiende dreiging voor crypto-investeerders
Heath’s zaak is geen uitzondering. In 2025 zijn crypto-ontvoeringen toegenomen, ook wel “wrench attacks” genoemd, waarbij criminelen fysiek geweld gebruiken om toegang te krijgen tot digitale wallets.
Een soortgelijke aanval trof Ledger-co-founder David Balland, wiens vinger werd afgehakt als losgeld-eis. In New York en Frankrijk zijn tevens tientallen verdachten opgepakt voor vergelijkbare misdaden.
Enkele weken na de aanval kreeg Heath een Telegram-bericht met foto’s van zijn appartement en een eis van 30 Bitcoin ($3,3 miljoen destijds). Hij negeerde het, en er volgden geen verdere eisen, maar aanklagers waarschuwen dat de dreiging mogelijk aanhoudt.
Heath heeft sindsdien $3,1 miljoen aan privébeveiliging uitgegeven en is verhuisd. Zijn juridische team eist dat de verdachten deze kosten vergoeden.
Wie is Tim Heath?
Heath, bij vrienden bekend als “Beef” vanwege zijn stevige postuur, is een Melbourne University-alumnus en oprichter van de Yolo Group en Yolo Investments in Estland. Met een geschat vermogen van $1,61 miljard staat hij op plek 66 van de Australian Financial Review Rich List.
Zijn fortuin komt uit crypto-gokplatforms zoals Bitcasino.io, mede mogelijk gemaakt door Estland’s losse regels en tech-talent. Heath sponsort clubs zoals Arsenal en São Paulo FC, bezit een superjacht en investeert in meer dan 100 bedrijven, waaronder ASX-hopeful Dabble.
Blijf veilig en pronk niet met je rijkdom!
Ondanks de aanval blijft Heath’s Yolo Group onaangetast, benadrukt een woordvoerder. De zaak werpt echter een schaduw over de crypto-industrie, waar fysieke veiligheid een groeiend risico wordt.
Heath’s ontsnapping benadrukt nogmaals de noodzaak van veiligheid voor crypto-investeerders. Overweeg hardware-wallets en multisig-beveiliging om “wrench attacks” te vermijden. Zorg tevens dat je niet met je rijkdom pronkt op social media of op straat. Je kan namelijk dan zomaar de volgende zijn.