Een faillissementsrechter in Amerika heeft geoordeeld dat de miljardenrechtszaak van Celsius Network tegen Tether mag doorgaan. De rechter wees Tether’s poging om de aanklachten, waarin wordt gesteld dat Tether onrechtmatig de Bitcoin-collateral van Celsius heeft geliquideerd tijdens de ondergang van de crypto-kredietverstrekker, deels af.
Celsius beweert, volgens rechtbankdocumenten die maandag in New York zijn ingediend, dat Tether in juni 2022 een snelverkoop heeft uitgevoerd van meer dan 39.500 Bitcoin, waarvan de opbrengst werd gebruikt om een schuld van $812 miljoen van Celsius af te lossen, zonder de overeengekomen procedures te volgen.
Daarnaast stelt Celsius dat Tether hiermee de leenovereenkomst heeft geschonden, handelde in strijd met goede trouw en eerlijke handel” volgens het recht van de Britse Maagdeneilanden.
Ook stelt het bedrijf dat de transacties als frauduleuze en preferente overdrachten moeten worden beschouwd die onder de Amerikaanse faillissementswet kunnen worden teruggedraaid.
De klacht draait om een margin call die Tether uitvaardigde toen de Bitcoin-prijzen kelderden. Celsius stelt dat Tether het onderpand te vroeg heeft verkocht, nog vóór de overeengekomen wachttijd van 10 uur, en dat de BTC werd geliquideerd tegen een gemiddelde prijs van $20.656, onder de marktwaarde, waarna de opbrengst naar Tether’s eigen Bitfinex-rekeningen werd overgeboekt.
Celsius verloor $4 miljard in Tether BTC-verkoop
De rechter stelde Celcius in het gelijk en verwierp de stelling van Tether dat de claims een ontoelaatbare extraterritoriale toepassing van de Amerikaanse faillissementswet zouden zijn.
Tether probeerde in augustus 2024 de rechtszaak volledig te laten seponeren. Het bedrijf stelde dat de Amerikaanse rechtbank geen jurisdictie had en dat de beschuldigingen van Celsius juridisch onvoldoende onderbouwd waren.
Hoewel de rechter sommige aanklachten afwees, mochten de belangrijkste claims van Celsius, contractbreuk, frauduleuze overdracht en preferente betaling, doorgaan.
Celsius verliet op 31 januari 2024 officieel het faillissement na een herstructurering van 18 maanden. Het bedrijf is inmiddels begonnen met het terugbetalen van schuldeisers. Volgens de documenten heeft de liquidatie door Tether Celsius meer dan $4 miljard aan Bitcoin gekost tegen de huidige marktprijzen.
Verder beweert Celsius dat de acties van Tether plaatsvonden via Amerikaanse communicatiekanalen, medewerkers en financiële rekeningen, waarmee voldoende verbanden met de VS zouden zijn om jurisdictie te rechtvaardigen, ondanks dat Tether is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en in Hongkong.
De CEO van Tether, Paolo Ardoino, liet in juni weten dat het bedrijf geen plannen heeft om naar de beurs te gaan. Hij reageerde daarmee op speculaties over een mogelijke beursgang van Tether, ondanks dat analisten verwachtten dat een IPO het stablecoin-bedrijf zou kunnen waarderen op meer dan $500 miljard, meer dan bedrijven zoals Costco of Coca-Cola.
Ardoino vond de waardering van $515 miljard een mooi getal, maar suggereerde dat dit Tether mogelijk zelfs nog onderschat vanwege de grote Bitcoin- en goudreserves van het bedrijf. Het bedrijf blijft ondertussen zijn Bitcoin-posities uitbreiden.
Het bedrijf werd namelijk meerderheidsaandeelhouder van Jack Mallers’ Twenty One Capital, inmiddels de derde grootste Bitcoin-houder onder bedrijven wereldwijd. Onlangs heeft Tether bijna 37.230 BTC, ter waarde van ongeveer $3,9 miljard, overgemaakt naar adressen die aan het platform zijn gekoppeld.