Centrale banken testen smart contract-toolkit onder BIS Project Pine

Centrale banken experimenteren met smart contracts om monetair beleid uit te voeren in getokeniseerde omgevingen, wat wijst op een groeiende interesse in het integreren van blockchain-technologie in traditionele financiële systemen (TradFi).

In een gezamenlijk onderzoeksrapport van het Innovation Center van de Federal Reserve Bank van New York en het Swiss Centre van het Innovation Hub van de Bank for International Settlements (BIS) werd gesteld dat smart contracts centrale banken flexibele en snelle instrumenten bieden in een getokeniseerd financieel systeem.

Het onderzoek heeft de Naam Project Pine en testte een prototype van een “generiek aanpasbaar tokenized toolkit voor monetair beleid” ter ondersteuning van verder onderzoek door centrale banken, aldus een BIS-rapport gepubliceerd op 15 mei.

Het onderzoek, onder de naam Project Pine, testte een prototype van een generiek aanpasbaar tokenized toolkit voor monetair beleid ter ondersteuning van verder onderzoek door centrale banken, aldus een BIS-rapport gepubliceerd op 15 mei. De BIS schreef:

“De smart contract-toolkit was snel en flexibel. In hypothetische scenario’s kon de centrale bank direct tools toevoegen of aanpassen.”

Het rapport benadrukte dat als tokenisatie breed wordt toegepast op geld en effecten, smart contracts een centrale rol kunnen spelen in de uitvoering van monetair beleid. Dit vormt volgens de BIS een eerste stap in het belichten van de potentiële voordelen van tokenisatie voor centrale banken.

Het raamwerk werd gevalideerd in een hypothetisch scenario van 10 minuten, waarin centrale banken snel onderpandscriteria konden wijzigen en liquide onderpand konden uitwisselen voor illiquide activa bij dalende onderpandwaarden.

Het smart contract-raamwerk stelde centrale banken ook in staat om direct een nieuwe faciliteit te activeren waarmee reserves beschikbaar werden gesteld en de rente op die reserves werd aangepast.

Smart contracten kunnen helpen

Smart contracts en tokenisatietechnologie kunnen centrale banken helpen snel te reageren op buitengewone gebeurtenissen, aldus het BIS-rapport:

“Deze snelheid, in combinatie met de mogelijkheid om op elk moment parameters aan te passen, geeft centrale banken flexibiliteit om te reageren op onverwachte gebeurtenissen en snel escalerende crisissituaties.”

Het rapport erkent ook dat centrale banken waarschijnlijk te maken zullen krijgen met infrastructurele uitdagingen, aangezien de meeste bestaande systemen niet ontworpen zijn voor deze geavanceerde toepassingen.

Project Pine maakte gebruik van de ERC-20-tokenstandaard van Ethereum in combinatie met een andere standaard voor “toegangscontrole.” Financiële instellingen hebben de afgelopen jaren steeds vaker tokenisatie omarmd.

Tijdens de Consensus 2025-conferentie noemde Joseph Spiro, productdirecteur bij DTCC Digital Assets, stablecoins het “perfecte” financiële instrument voor realtime onderpandbeheer bij financiële transacties zoals leningen of derivaten.