Nike zit flink in de problemen! Een groep boze NFT-kopers heeft een rechtszaak aangespannen tegen de sportgigant, die ervan wordt beschuldigd de community keihard te hebben “rugpulled” door hun Web3-tak RTFKT plots te sluiten. Het resultaat? Miljoenen aan verliezen voor investeerders die dachten dat ze met Nike’s digitale assets goud in handen hadden. Met een claim van meer dan $5 miljoen en een storm op X: wat is hier aan de hand? Tijd om de zaak uit te pluizen!
Nike’s NFT-droom wordt nachtmerrie
Volgens de aanklacht, ingediend in een rechtbank in Brooklyn, New York, heeft Nike met RTFKT een slimme truc uitgehaald. De eisers, geleid door de Australische investeerder Jagdeep Cheema, stellen dat Nike zijn merkkracht en marketingmachine inzette om NFT’s te hypen die achteraf “niet-geregistreerde effecten” bleken te zijn. Op het hoogtepunt bracht het project zo’n $168 miljoen op, maar toen Nike in december 2024 de stekker uit RTFKT trok, kelderde de waarde van de NFT’s overnight. “De rugpull van het jaar!” klaagt een investeerder op X.
De aanklacht is keihard: Nike lokte beleggers met beloftes van exclusieve rewards, zoals missies en limited edition-producten, maar na de sluiting verdwenen al die prikkels. Investeerders bleven achter met waardeloze digitale assets. Een anonieme koper zegt het volgende:
“We kochten deze NFT’s omdat we geloofden in Nike’s visie. Maar zonder waarschuwing trokken ze de stekker eruit. Onze investeringen zijn nu niks waard!”
De eisers eisen meer dan $5 miljoen voor schendingen van consumentenbeschermingswetten in New York, Californië, Florida en Oregon.
Waren Nike’s NFT’s illegale effecten?
Een grote twist in de zaak: de eisers beweren dat Nike’s NFT’s onder de Amerikaanse wet als effecten kwalificeren, maar nooit zijn geregistreerd bij de SEC. De aanklacht stelt:
“Als we hadden geweten dat dit niet-geregistreerde effecten waren, of dat Nike ons in de steek zou laten, hadden we nooit een cent uitgegeven.”
Dit sluit aan bij een bredere discussie in de VS, waar rechters en toezichthouders nog steeds worstelen met de vraag: zijn NFT’s effecten of niet? Op X speculeert de community volop. Zo schreef een gebruiker:
“Als Nike verliest, kan dit een bom leggen onder de hele NFT-markt.”
De rechtszaak, officieel Cheema v. Nike Inc. (25-02305), kan een precedent scheppen voor hoe bedrijven met NFT’s omgaan. Als de rechter oordeelt dat Nike verplichtingen had naar NFT-houders, kan dat grote merken dwingen om voorzichtiger te zijn.
Technische chaos maakt het nog erger
Alsof de sluiting niet erg genoeg was, kregen investeerders op 24 april nog een klap toen RTFKT’s NFT-afbeeldingen ineens offline gingen. In plaats van hun dure Clone X-kunstwerken zagen gebruikers een Cloudflare “holding page” met de melding dat de content was verwijderd. Paniek op X: “Heeft Nike de servers uitgeschakeld?!” Samuel Cardillo, hoofd tech bij RTFKT, gooide het op een blunder:
“Cloudflare schakelde ons vroegtijdig over naar hun Free-plan, waardoor afbeeldingen niet meer streamden.”
De meeste visuals zijn nu hersteld, en Cardillo migreert de bestanden naar Arweave’s decentrale opslag via AR Drive om toekomstige drama’s te voorkomen.
Maar voor veel investeerders voelt dit als mosterd na de maaltijd. “Eerst sluiten ze RTFKT, dan laten ze onze NFT’s verdwijnen. Dit is geen fout, dit is nalatigheid,” klaagt een Clone X-houder. De technische storingen wakkeren de speculatie aan dat Nike simpelweg stopte met het betalen van de rekeningen voor de servers, wat de “rugpull”-beschuldigingen alleen maar versterkt.
Wat nu voor Nike en NFT’s?
Deze rechtszaak is een dikke wake-up call voor de NFT-wereld. Nike, dat in 2021 RTFKT kocht voor een geschatte $300 miljoen, presenteerde het als een revolutionaire stap in digitale mode en gaming. Maar na de sluiting in december 2024, en met projecten zoals Clone X die nu voor een fractie van hun piekwaarde worden verhandeld, is het vertrouwen zoek. Op X klinkt het sentiment bitter en de uitkomst van de zaak kan verstrekkende gevolgen hebben.
Als de rechter de NFT’s als effecten classificeert, kan dat de regels voor de hele industrie opschudden. Voor Nike zelf hangt er een schaduw over hun Web3-ambities, vooral na hun eerdere belofte dat RTFKT’s “innovatie zou voortleven” via externe creators. Voor investeerders is het een bittere pil: hun vertrouwen in Nike’s merk is geknakt, en hun portemonnee is leeg.
Wat denk jij? Heeft Nike de NFT-community verraden, of is dit gewoon een risico van de cryptomarkt? Drop je mening in de comments en blijf CryptoBenelux volgen voor de laatste updates over deze spraakmakende zaak!