Op dinsdag 11 februari bereikte goud een ongekende piek van $2.942,70 per ounce, aangewakkerd door zorgen over de recente tariefaankondiging van president Donald Trump. Deze ontwikkeling heeft de angst voor een wereldwijde handelsoorlog aangewakkerd, waardoor goud zijn status als veilige haven verstevigt.
Goud als veilige haven in tijden van onzekerheid
Hoewel de goudprijs later op de dag daalde tot iets boven de $2.900, bracht de korte rally de jaarwinst van goud op een bepaald moment naar bijna 11%. Volgens een rapport van Reuters namen beleggers hun winst, wat leidde tot een lichte terugval. Desondanks blijven investeerders optimistisch over goud, dat zijn aantrekkingskracht als veilige haven behoudt.
Kyle Rodda, financieel marktanalist bij Capital.com, legt in het rapport uit hoe de angst voor een handelsoorlog de vraag naar goud stimuleert:
“Het risico van een wereldwijde handelsoorlog zet druk op de handel in fysiek edelmetaal en dwingt financiële markten om blootstelling aan goud te krijgen als onderdeel van een dedollarisatiethema.”
Hij voegde eraan toe dat kopers van goud die het naar de VS verschepen om tarieven te vermijden, “enigszins prijsongevoelig” zijn.
Bitcoin verliest terrein, goud blijft sterk
Terwijl goud floreerde, zag Bitcoin, vaak geprezen als ‘digitaal goud’, een daling van meer dan 2%, van $98.000 naar $95.000 op 11 februari. Deze prijsactie lijkt de beweringen van Bitcoin-voorstanders, die het als een veilige haven beschouwen, te ondermijnen. Peter Schiff, een bekende goudfanaat en criticus van Bitcoin, greep deze ontwikkeling aan om zijn standpunt te versterken. Hij voorspelt dat goud de $3.000-grens zal doorbreken en zette vraagtekens bij de claims van Bitcoin als ‘digitaal goud’ in een bericht op X:
“In 2021, toen Bitcoin een hoogtepunt bereikte van $69.000, was de marktkapitalisatie 10,72% van die van goud. Vandaag, zelfs met Bitcoin op $98.000, is de marktkapitalisatie gedaald tot 9,95% van die van goud. Als Bitcoin het nieuwe goud is, waarom is het dan de afgelopen vier jaar minder belangrijk geworden dan goud?”
Schiff bekritiseerde ook de Amerikaanse media en Wall Street, die volgens hem de indrukwekkende prestaties van goud negeren of proberen te ondermijnen. “De tegenstanders van het edelmetaal ontdekken snel dat goud een van de weinige metalen is die niet bezoedelt,” voegde hij eraan toe.
Met de aanhoudende onzekerheid rondom handelspolitiek lijkt goud zijn positie als betrouwbare investering te verstevigen, terwijl de discussie over de rol van Bitcoin als veilige haven voortduurt.