Donald Trump wil invoerheffingen van 25% opleggen op alle handelsproducten uit Canada en Mexico, en een extra 10% op goederen uit China. Maar hoe zullen deze tarieven de cryptomarkt beïnvloeden?
Op zijn sociale mediaplatform Truth Social kondigde Donald Trump op 26 november aan dat de internationale heffingen van kracht blijven totdat drugs, met name fentanyl, en alle illegale immigranten stoppen met de invasie van het land.
Tijdens zijn presidentscampagne gaf Trump handelsheffingen een hoge prioriteit, met een specifieke focus op Mexico. Hij waarschuwde de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum dat hij minimaal 25% invoerheffing zou opleggen als zij niet zou optreden tegen de instroom van criminelen en drugs over de grens.
Trump dreigde in een ander bericht met een aanvullende heffing van 10% op alle import uit China en bekritiseerde daarnaast het land vanwege het niet naleven van de doodstraf voor fentanyl-dealers. Deze heffingen zouden bovenop de reeds bestaande invoerrechten komen die tijdens Bidens termijn zijn ingevoerd.
Analisten waarschuwen dat de tarieven de kosten van goederen zullen verhogen en mogelijk bedrijven zullen verstoren, wat zou kunnen leiden tot wereldwijde inflatie.
Tarieven van Trump en de invloed op de crypto-markt
Invoerheffingen zijn een fiscaal instrument om lokale industrieën te beschermen door geïmporteerde goederen duurder te maken. Hoewel deze tarieven vooral invloed hebben op de wereldwijde handel en fiat-valuta, kunnen ze ook de crypto-markt stimuleren.
Wanneer tarieven de kosten van geïmporteerde goederen verhogen, daalt het importvolume, wat voordelig is voor binnenlandse bedrijven. Voor consumenten leidt dit echter tot hogere levensonderhoudskosten doordat goederen duurder worden, wat inflatie veroorzaakt.
Bovendien kunnen handelsspanningen door invoerheffingen economische onzekerheid veroorzaken. Zo steeg de waarde van de Amerikaanse dollar met 0,4% na Trumps aankondiging, terwijl de valuta van de getroffen landen, zoals Canada, China en Mexico, een lichte daling kenden.
Inflatie en economische spanningen door handelsoorlogen tussen de VS en China hebben historisch gezien de traditionele financiële markten opgeschud. Tijdens dergelijke onzekerheid zoeken handelaren vaak hun toevlucht in alternatieve activa zoals Bitcoin (BTC), om de volatiliteit van traditionele activa te vermijden. Daarom wordt Bitcoin vaak gezien als een “veilige haven” door investeerders.
Ondanks het feit dat inflatie de nationale economie schaadt, blijkt er een positieve relatie te zijn met de groei van Bitcoin. In de periode tussen 2018 en 2020 was er al eens een handelsoorlog tussen de VS en China. Toen verhoogde de VS de kosten voor technologie en elektrische voertuigen uit China en nam de interesse in Bitcoin toe. Investeerders probeerden hun kapitaal te beschermen tegen de volatiele markt, wat leidde tot een stijging van de Bitcoin-prijs.