De investeringsbank JPMorgan heeft op vrijdag een rapport vrijgegeven waarin de implicaties van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor belastingbeleid, de nationale schuld en marktstabiliteit worden besproken. Het rapport biedt ook richtlijnen voor hoe beleggers deze onzekere periode kunnen navigeren.
Belastingbeleid na de verkiezingen
Met de naderende vervaldatum van belangrijke bepalingen uit de Tax Cuts and Jobs Act (TCJA) van 2017, verwacht JPMorgan dat het Congres de belastingwetgeving zal herzien. Als de TCJA niet wordt verlengd, zullen persoonlijke belastingtarieven stijgen, wat een reductie van 1,8% van het netto-inkomen voor alle huishoudens in de VS betekent, en zelfs 3,1% voor de top 1%.
- Verwachting: Beide politieke partijen zullen waarschijnlijk pleiten voor een (gedeeltelijke) verlenging van de TCJA, maar de details zullen afhangen van de verkiezingsuitslag.
Impact op de staatsschuld
JPMorgan voorziet een stijging van het nationale tekort ongeacht wie er wint, wat gevolgen kan hebben voor de obligatierendementen:
- Kamala Harris: Als haar beleidsvoorstellen volledig worden doorgevoerd, zou het tekort met meer dan $1 biljoen kunnen toenemen in de komende 10 jaar.
- Donald Trump: Zijn beleid zou kunnen leiden tot een toename van bijna $4 biljoen.
Deze verwachting heeft al geleid tot een stijging van de obligatierendementen, vooral met de verwachting van een Republikeinse overwinning.
Beleggersadvies en marktvolatiliteit
Hoewel er zorgen zijn over de schuld, stelt JPMorgan dat sommige angsten overdreven kunnen zijn:
- Obligatiekansen: De huidige rendementen op obligaties bieden beleggers misschien een tweede kans om in kernobligaties te investeren.
Wat betreft de verkiezingsperiode zelf:
- Verlenging of betwisting: Er zou een vertraging kunnen zijn in het bepalen van de winnaar, mogelijk met juridische stappen die tot het einde van het jaar kunnen duren. De Electoral Count Reform Act van 2022 moet echter zorgen voor een duidelijke implementatie van verkiezingsresultaten.
JPMorgan benadrukt dat historisch gezien de volatiliteit van de aandelenmarkt snel afneemt na de bevestiging van de nieuwe regering, en dat aandelen gemiddeld 12 maanden na de verkiezingen een hogere waarde bereiken.
Risicovolle beleggingen
Recent voorspelden analisten van JPMorgan, geleid door Nikolaos Panigirtzoglou, dat een herverkiezing van Trump particuliere beleggers zou kunnen aanzetten om naar risicovollere beleggingen te bewegen, wat mogelijk de prijzen van Bitcoin (BTC) en goud zou kunnen verhogen.
Conclusie
Hoewel de verkiezingen onzekerheid met zich meebrengen, benadrukt JPMorgan dat beleggers de lange termijn niet uit het oog moeten verliezen. De bank adviseert om niet te reageren op korte termijn volatiliteit, maar om een strategie te behouden die op lange termijn rendementen in het oog houdt.