Regelgeving is ook van toepassing in de metaverse, aldus FINRA

De Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), een toonaangevende Amerikaanse zelfregulerende organisatie in de financiële wereld, heeft onlangs een rapport gepubliceerd dat dieper in gaat op de regelgeving van activiteiten in de metaverse door effecten- en financiële bedrijven.

In het rapport, dat op 24 oktober werd vrijgegeven, geeft FINRA een uitgebreid beeld van de huidige toepassingen van de metaverse in finance, tezamen met toekomstige verwachtingen. Belangrijk is dat FINRA bedrijven erop attent maakt dat de bestaande regels en overheidsvoorschriften net zo goed gelden voor hun metaverse-initiatieven.

De waarde van de metaverse

FINRA’s rapport benadrukt de enorme economische potentie van de metaverse, met een voorspelde wereldwijde omzet van ongeveer $800 miljard in 2024, en een verwachte bijdrage aan het mondiale BBP van meer dan $3 biljoen tegen 2031.

Het rapport benadrukt echter dat de metaverse diverse mogelijkheden biedt, van datavisualisatie en digitale tweelingen tot virtuele markten, maar onderstreept ook de uitdagingen, met name op het gebied van beveiliging en privacy. Het stelt dat de metaverse, hoewel nog in experimentele fase, onderhevig is aan dezelfde wettelijke eisen als traditionele financiële activiteiten.

Regelgeving blijft van toepassing

“Lidbedrijven moeten zich realiseren dat het gebruik van de metaverse in hun bedrijfsvoering of producten hen niet ontheft van hun juridische verantwoordelijkheden,” licht het rapport toe. FINRA benadrukt dat, ongeacht de technologische middelen die worden ingezet, de regels van FINRA en de bredere effectenwetten relevant blijven.

Deze herinnering van FINRA dient als een duidelijke waarschuwing aan financiële instellingen die willen innoveren binnen de metaverse: innovatie mag niet ten koste gaan van naleving. Het rapport spoort bedrijven aan om met deze nieuwe technologie te werk te gaan binnen de bestaande regelgevingkaders, om zo een veilige en gereguleerde omgeving te waarborgen voor alle betrokkenen.