Hackers geven $19 miljoen terug aan Amerikaanse overheid

In een opmerkelijke stap, hebben de hackers, die op 24 oktober ongeveer $20 miljoen aan cryptocurrency hebben gestolen van wallets van de Amerikaanse overheid, binnen 24 uur 88% van de gestolen fondsen teruggestuurd. Dit incident betreft fondsen die in verband werden gebracht met de beruchte Bitfinex-hack.

De hackers geven 88% terug

De aanval vond plaats op wallets van de Amerikaanse overheid, waarbij Ethereum (ETH) en andere cryptocurrencies werden verplaatst die in beslag waren genomen tijdens het onderzoek naar de Bitfinex-hack uit 2016. Binnen een dag na de diefstal, op 25 oktober, werd echter een groot deel van de gestolen activa, namelijk $19,3 miljoen, teruggezonden naar de autoriteiten. De teruggezonden fondsen bestonden voornamelijk uit USDC tokens en een kleinere hoeveelheid ETH.

Motieven en speculatie

De beweegredenen achter deze stap blijven een mysterie. De crypto-gemeenschap speculeert echter over mogelijke redenen:

  • Angst voor represailles: Er is een theorie dat de hackers bang waren voor de harde aanpak van de Amerikaanse overheid ten aanzien van cybercriminaliteit, vooral gezien recente acties zoals de arrestatie in verband met de valse ETF-aankondiging.
  • Te goeder trouw of een boetedoening: Sommigen in de community overwegen dat deze hackers mogelijk een geweten hebben of dat er sprake is van een misverstand over de oorsprong van de fondsen.

Geen duidelijke antwoorden

Hoe de hack technisch werd uitgevoerd, blijft onduidelijk, en er zijn geen publieke details over de identiteit van de hackers. De Amerikaanse overheid heeft haar beleid aangescherpt ten aanzien van cryptomisdaden, wat de beslissing om de fondsen terug te geven mogelijk heeft beïnvloed. Tevens blijft het de vraag of de hackers nog van plan zijn om het volledige bedrag terug te geven.

Dit incident roept veel vragen op over de veiligheid van overheidsgecontroleerde cryptocurrency-wallets. Het toont ook de complexiteit van het opsporen en vervolgen van misdaden in de digitale financiële wereld. We houden jullie uiteraard op de hoogte als hier updates over naar buiten komen.