Dader achter Bitfinex hack uit 2016 bekent schuld

Ilya Lichtenstein bekent schuld aan het witwassen van $4,5 miljard aan gestolen Bitcoin (BTC) tijdens de Bitfinex-aanval van 2016; ook zijn vrouw Heather Morgan heeft schuld bekend.

Zeven jaar durend onderzoek komt ten einde

Volgens het rapport van CNBC heeft de inwoner van New York City, Ilya Lichtenstein, op 3 juli voor een federale rechtbank in Washington D.C. bekend de oorspronkelijke hacker te zijn achter de Bitfinex-aanval van 2016. Op dezelfde dag heeft zijn vrouw, Heather Morgan, ook schuld bekend aan de aanklachten van witwassen en samenzwering met betrekking tot de hack.

De cyberaanval beroofde Bitfinex van bijna 120 BTC, die destijds $70 miljoen waard was en sindsdien gestegen is naar een waarde van $4,5 miljard. Het heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) maar liefst zeven jaar gekost om de gestolen fondsen en de verantwoordelijke persoon voor de hack in beslag te nemen. Een woordvoerder van Bitfinex zei het volgende hierover:

“Bitfinex heeft nauw samengewerkt met het Amerikaanse Ministerie van Justitie om de daders van de hack te identificeren, de gestolen Bitcoin terug te halen en de hackers voor het gerecht te brengen. Na zeven jaar zijn deze inspanningen vruchten afgeworpen.”

Betrapt via TikTok

Ilya Lichtenstein en zijn vrouw Heather Morgan, ook bekend als “Razzlekhan” (de naam die ze gebruikt om haar comedy rap video’s te publiceren), werden in februari 2022 gearresteerd op beschuldiging van witwassen en diefstal in verband met de Bitfinex-hack van 2016. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie beschuldigde het stel echter op dat moment niet van het zijn van de oorspronkelijke hackers achter de aanval.

Morgan beweerde een cybercrime-expert te zijn die gespecialiseerd is in social engineering op haar LinkedIn, terwijl Lichtenstein een technische achtergrond had in codering en data-analyse. Deze feiten suggereerden dat het stel genoeg expertise had om de hack uit te voeren, hoewel velen dit niet geloofden vanwege het beeld van excentrieke persoonlijkheden die het stel op internet projecteerde.

Zo ging er in februari 2022 een video rond op TikTok waarin Heather Morgan toegeeft dat ze Bitcoin ter waarde van $4,5 miljard heeft gestolen. De video is sindsdien niet meer beschikbaar op TikTok, echter hebben verschillende Twitter-gebruikers een clip gemaakt van de video.

Het merendeel van de Bitfinex-fondsen is teruggevonden

Op het moment van de arrestatie van Lichtenstein en Morgan was het DOJ in staat om 94.000 BTC terug te halen die gelinkt waren aan de hack, nu equivalent aan ongeveer $3,6 miljard. Er werd ontdekt dat Lichtenstein “in het begin van 2017 een deel van de gestolen Bitcoin” begon te verplaatsen “in een reeks kleine, complexe transacties over meerdere accounts en platforms.” Het verplaatsingsproces, dat een groot aantal transacties omvatte, was bedoeld om het pad van het gestolen geld te verdoezelen.

Vorige maand heeft de crypto-uitwisseling nog een deel van haar verloren fondsen teruggewonnen: $312.219 aan contant geld en 6,9 Bitcoin Cash (BCH) ter waarde van ongeveer $1951 vandaag de dag. Blijkbaar heeft het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid de som in 2022 onder controle gekregen na de arrestatie van de dader.

Het stel staat nu voor maximaal 25 jaar gevangenisstraf. Na hun arrestatie in 2022 kondigde Netflix aan dat het mogelijk een serie zal maken over de zaak. Het is echter niet bekend wanneer deze serie uit gaat komen. We houden jullie uiteraard hierover op de hoogte.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!