Bitcoin-netwerk toont sterkte, terwijl koers consolideert

De afgelopen week heeft de Bitcoin (BTC) hashrate een historische mijlpaal bereikt door de grens van 700 EH/s te doorbreken, volgens de 7-daags voortschrijdend gemiddelde data. Dit is een sprong van meer dan 13% vergeleken met de situatie voorafgaand aan de Bitcoin halving in april. Binnen een week zag de hashrate zelfs een toename van 6%.

De prijs van de hashrate zelf bereikte een piek van meer dan $50 PH/s, het hoogste in twee maanden, om later te corrigeren naar net boven de $47 PH/s. Deze piek kan worden toegeschreven aan de stijging van zowel de transactiekosten als de Bitcoin koers.

Met de huidige hashrate piek in het vizier, staat de crypto markt op het punt een aanpassing in de moeilijkheidsgraad te verwachten. Deze aanpassing gebeurt elke 2016 blokken, en met de volgende update gepland voor 23 oktober, wordt een stijging van meer dan 4% voorzien.

Ondanks deze ontwikkelingen, is de Bitcoin prijs vandaag met ongeveer 1,1% gedaald, en bevindt zich nu onder de $67.000. Echter, data van BitInfoCharts toont aan dat de hashrate van Bitcoin consequent is gegroeid sinds 2021.

Amerikaanse miners voeren hashrate aan

Een rapport van JPMorgan onthult tevens dat beursgenoteerde Amerikaanse Bitcoin miners bijna een derde (28,9%) van de totale hashrate voor hun rekening nemen. Dit heeft de VS in een dominante positie gebracht, terwijl China’s grip op de miningindustrie verzwakt na het inperken van haar crypto-activiteiten.

De interesse van Wall Street in aandelen omtrent Bitcoin mining neemt evenals toe, vooral met de presidentsverkiezingen in aantocht. Analisten suggereren dat de interesse deels komt omdat mining aandelen als een veiliger alternatief voor het direct bezitten van Bitcoin worden gezien.

Institutionele beleggers zetten in op de vooruitgang in energiebeheer bij Bitcoin-miningbedrijven, met nieuwe beleidsregels die hen verplichten zelf hun energie op te wekken. Morgan Stanley adviseert CIO’s om in BTC mining te investeren, en VanEck’s Matthew Sigel bevestigt dit sentiment, wijzend op ontwikkelingen in AI en machine learning binnen de sector.

Deze ontwikkelingen schetsen een beeld van een robuust groeiende interesse en vertrouwen in de Bitcoin mining industrie, zowel vanuit een technologisch als een financieel perspectief.