Juridisch gevecht Ripple en SEC verhit: XRP-goedkeuring in gevaar?

Ripple is klaar voor de strijd, de token heeft een nieuwe juridische zet gedaan in zijn aanhoudende strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De CLO van Ripple, heeft via X (voorheen Twitter) aangekondigd dat het bedrijf een kruisberoep heeft ingediend in de rechtszaak tegen de SEC. Met als gevolg met het beroep dat de SEC zelf had ingediend bij het Amerikaans Hof van Beroep, om zo in een poging delen van de uitspraak van districtsrechter Analisa Torres over XRP te laten herzien.

De SEC wil bepaalde aspecten van de uitspraak aanvechten, wat de juridische onzekerheid rond XRP verder vergroot.

Juridische onzekerheid voor XRP Trust en bredere cryptomarkt

James Murphy, beter bekend als MetaLawMan en een vooraanstaand juridisch expert in de cryptowereld, sprak recentelijk over de mogelijke impact van deze ontwikkelingen. Hij benadrukte vooral de risico’s die de SEC-strijd met zich meebrengt voor de XRP Trust en de bredere cryptomarkt.

In een recente interview met Thingking Crypto werd Murphy gevraagd of het beroep van de SEC een rol zou kunnen spelen in het blokkeren van goedkeuringen voor nieuwe financiële producten, zoals het XRP Exchange-Traded Product (ETP). Hiermee waarschuwde Murphy dat de SEC mogelijk gebruik zou maken van de huidige onduidelijkheid in de markt om dergelijke goedkeuringen te vertragen of zelfs af te wijzen.

Voor de goedkeuring van een ETF moet een activum worden gekwalificeerd als een grondstof, wat in het geval van XRP tot complicaties leidt, aldus Murphy.

De onzekerheid rond goedkeuringen en de invloed van SEC-beleid

Murphy speculeerde verder dat de SEC mogelijk onder druk staat om ETP’s en soortgelijke producten af te wijzen vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom de juridische status van XRP. Hij suggereerde dat de SEC het proces zou kunnen rekken, wat zou kunnen leiden tot verdere juridische uitdagingen, vergelijkbaar met eerdere gevallen rondom Bitcoin.

Hij wees ook op de mogelijke impact van een verandering in het leiderschap binnen de SEC. Tijdens een recente hoorzitting leken sommige SEC-commissarissen open te staan voor nieuwe wetgeving vanuit het Congres, iets wat contrasteerde met de terughoudende en ontwijkende houding van de huidige voorzitter, Gary Gensler. Een verandering in de leiding zou mogelijk een positievere benadering voor cryptoproducten met zich mee kunnen brengen, aldus Murphy.

Publieke kritiek op SEC-voorzitter Gary Gensler

Murphy liet geen kritiek achterwege op Genslers recente optreden tijdens de hoorzitting. Hij benadrukte dat Genslers leiderschap een struikelblok kan vormen voor innovatie in de cryptowereld. Murphy speculeerde dat een mogelijke vervanging van Gensler, vooral door kandidaten uit de Trump-kring, deuren zou kunnen openen voor een meer gunstig klimaat voor cryptogerelateerde producten.

Het belang van duidelijke regelgeving: “Fair Notice” en rechtvaardigheid

Tot slot werd tijdens de hoorzitting het concept van “fair notice” benadrukt. Dit houdt in dat bedrijven duidelijke richtlijnen nodig hebben om aan regelgeving te kunnen voldoen. Murphy legde uit dat de huidige vaagheid in de wetgeving de rechtsstaat ondermijnt en bedrijven in de cryptowereld in een juridisch grijs gebied plaatst. Hij riep op tot een ondubbelzinnig en duidelijk regelgeving, zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn.

De voortdurende onzekerheid rond Ripple en de SEC-zaak onderstreept de grotere problemen waar de cryptomarkt mee te maken heeft als het gaat om regelgeving en juridische duidelijkheid.