Waarom is Bitcoin vandaag gedaald? Dit zijn de drie belangrijkste redenen

Zoals jullie vast niet ontgaan is, is de Bitcoin koers vandaag wederom onder de $60k-grens gedoken. Vanwege deze daling, vonden wij het wel interessant om te kijken naar de redenen achter deze crash. In dit artikel gaan we de drie hoofdredenen bespreken die de koningsmunt naar beneden hebben gedrukt.

Hogere inflatiecijfers doen alarmbellen rinkelen

Recente gegevens vanuit het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics laten zien dat de inflatie in september met 0,2% gestegen is in vergelijking met augustus en met 2,4% op jaarbasis. Dit heeft de eerdere verwachtingen van respectievelijk 0,1% en 2,3% overtroffen, wat de zorgen over een aanhoudende inflatie verder gevoed heeft.

Aanvankelijk zorgde de renteverlaging van 50 basispunten in september voor optimisme onder cryptobeleggers. Dit voedde speculaties dat de Federal Reserve tijdens de komende FOMC-vergadering in november een vergelijkbare verlaging zou doorvoeren. Maar de meest recente inflatiecijfers zorgen weer voor twijfels bij beleggers over mogelijke renteverlagingen.

Dalende handelsvolumes

Naast het tegenvallende inflatierapport zag de cryptomarkt ook een scherpe daling in de handelsvolumes op gecentraliseerde beurzen. Volgens een rapport van CCData daalde het totale handelsvolume op cryptobeurzen in september met 17%, het laagste niveau sinds juni 2024, waarbij zowel spot- als derivatenmarkten een terugval zagen en het gecombineerde volume op gecentraliseerde beurzen naar $4,3 biljoen daalde.

Het rapport wijst erop dat de afname in handelsactiviteit deels te maken heeft met de seizoensgebonden trend van lagere volumes tijdens deze periode van het jaar. Analisten verwachten echter dat de volatiliteit in de komende maanden zal toenemen, mede door de renteverlaging van de Federal Reserve en de Amerikaanse verkiezingen die voor de deur staan.

Investeerders trekken zich terug uit Bitcoin-ETF’s

De risico-aversie is ook terug te zien in de gegevens van Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s). Sinds eind september is het totale kapitaal in deze fondsen gedaald van $18,8 miljard naar $18,7 miljard, met verdere uitstroom op 8 en 9 oktober van respectievelijk $18,6 miljoen en $40,6 miljoen.

Deze uitstroom valt samen met een stijging van de Amerikaanse dollar (USD), die licht steeg ten opzichte van andere grote valuta’s. Een sterkere dollar wijst doorgaans op een lagere risicobereidheid onder beleggers, wat de uitstromen uit Bitcoin ETF’s en de terugval in handelsactiviteit op cryptomarkt verder verklaart.