Stablecoins verantwoordelijk voor 70% van de Braziliaanse uitstroom

De waarde van stablecoin-transacties op lokale exchanges in Brazilië is aanzienlijk toegenomen en heeft die van Bitcoin ruimschoots overtroffen. Dit duidt op een sterke stijging van het gebruik van stablecoins voor grensoverschrijdende B2B-betalingen.

De markt voor stablecoins in Brazilië floreert, waarbij Latijns-Amerika volgens gegevens van blockchain-analysebedrijf Chainalysis de op één na snelst groeiende regio is, met een jaar-op-jaar groei van meer dan 42%.

Volgens de gegevens van Chainalysis, gevestigd in New York, ontving Brazilië tussen juli 2023 en juni 2024 bijna $90,3 miljard aan crypto-valuta, net achter Argentinië. Hoewel Bitcoin nog steeds populair is, hebben stablecoins zich gepositioneerd als de voorkeur voor lokale exchanges, vooral vanwege de vraag naar stabiliteit in Amerikaanse dollars in tijden van lokale valuta-instabiliteit.

Chainalysis meldde dat stablecoins inmiddels 70% van de geldstromen op Braziliaanse exchanges uitmaken en dat de waarde van stablecoin-transacties jaar-op-jaar met 207,7% is gestegen. Dit is veel hoger dan de groei van andere cryptocurrencies, zoals Ethereum.

Ondanks economische problemen, zoals een verzwakkende Braziliaanse real en een afnemende groei, zijn er volgens Chainalysis nog steeds kansen voor de groei van crypto, vooral nu regelgevers een meer open houding aannemen ten opzichte van de technologie. Exchanges zoals OKX en Coinbase blijven hun activiteiten in Brazilië uitbreiden, waardoor stablecoins een belangrijke rol blijven spelen in de ontwikkelende crypto-markt van het land.

Daarnaast is Latijns-Amerika niet de enige regio die een toenemende vraag naar stablecoins ervaart te midden van economische onrust. Zoals eerder gerapporteerd zijn stablecoins ook cruciaal geworden voor de crypto-economie in Sub-Saharaans Afrika, goed voor ongeveer 43% van het totale transactievolume in die regio.

In Ethiopië, het op één na dichtstbevolkte land van Afrika, zijn retailtransacties met stablecoins met maar liefst 180% gestegen, wat te wijten is aan een recente devaluatie van 30% van de lokale munt, de birr.